Британското правителство представи плана си за бъдещите отношения с ЕС

Лондон иска да се създаде нова зона за свободен обмен на стоки за поддържане на търговия без търкания с ЕС

Британското правителство представи плана си за бъдещите отношения с ЕС

Снимка: БТА

1008 ~ 2 мин. четене
Британското правителство представи в парламента подробностите за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit, предаде AFP. Планът, който бе одобрен от кабинета в петък, предизвика оставките на двама министри и подхрани опити за бунт в управляващото мнозинство.

Когато министърът по въпросите за Brexit Доминик Рааб взе думата в Камарата на общините, за да представи Бялата книга за отношенията с ЕС след 29 март 2019 г., депутатите изразиха недоволство, че не са получили копия от документа, което принуди председателя на парламента да прекъсне заседанието за няколко минути.

След това Доминик Рааб представи плана, определяйки го за „новаторски“. Според новата Бяла книга Лондон иска да се създаде нова зона за свободен обмен на стоки за поддържане на търговия без търкания с ЕС.

Тази зона за свободна търговия има за цел, чрез въвеждането на „опростена митническа договореност“, да се избегне твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Избягването на такава граница е от голямо значение и за Лондон, и за Брюксел.

Секторът на услугите пък ще е предмет на ново споразумение, което ще даде на Великобритания "свободата да проправи собствения си път в най-важните отрасли на икономиката си". Правителството обаче признава, че при услугите такова споразумение ще създаде "повече бариери" от сегашната ситуация и ще лиши финансовите институции от европейския им паспорт, който им позволява да работят без ограничения на континента.

Лондонското Сити заяви, че това е тежък удар за този британски финансов център.
Що се отнася до движението на хора, Лондон иска да се създаде "нова рамка, която съблюдава британския граничен контрол", като същевременно позволява на гражданите да отиват "в съответните си страни".

Лондон прави и предложения за партньорство в областта на сигурността. Великобритания е готова да остане член на Europol и Eurojust и да изготви споразумения за координация по въпросите на външната политика и отбраната. Сега разгърнатите "оперативни способности" на Брюксел и Лондон ще се запазят.

В рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел премиерът Тереза Мей увери, че тези предложения отговарят на вота на британците в подкрепа на Brexit на референдума от юни 2016 г.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние написа в Twitter, че се заема с анализа на британските предложения и очаква с нетърпение да преговаря с Лондон следващата седмица.
Подкрепи Economic.bg