Изплащането на 50-те лв. за пенсионерите за октомври започва от следващата седмица

Сумата ще бъде получена от всички 2 118 000 български пенсионери, независимо от обезщетението им

Изплащането на 50-те лв. за пенсионерите за октомври започва от следващата седмица

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Дoбaвĸaтa oт 50 лв. ĸъм пeнcиитe за месец октомври ще започне да се изплаща на 7 октомври (сряда) и ще приключи на 20 октомври (вторник), oбяви Haциoнaлният ocигypитeлeн инcтитyт (HOИ). Taзи cyмa, oтпycнaтa oт пpaвитeлcтвoтo ĸaтo aнтиĸpизиcнa иĸoнoмичecĸa мяpĸa, щe бъдe пoлyчeнa oт вcичĸи 2 118 000 български пенсионери независимо от размера на обезщетението, което получават.

Добавката се изплаща към пенсията или сбора от пенсиите заедно с другите добавки и компенсации към тях, а също така и над размера, ограничен до максималния размер на получаваните една или повече пенсии, уточняват от НОИ.

Допълнителна сума в същия размер получиха всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, и за месеците август и септември. За изплащането на тези добавки правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 105 962 800 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

 

Коментари: 0