Изплащат субсидиите за тютюна до 5 май

90 млн. отпуска бюджетът за покриване разходите на стопанства, които са отглеждали тютюн през 2016 г

Изплащат субсидиите за тютюна до 5 май

Средствата, предвидени за национална помощ на тютюнопроизводителите,  ще бъдат преведи в сметките на фермерите до 5 май. Това обяви  председателят на Националната асоциация  на тютюнопроизводителите Цветан Филев. 90 млн. отпуска бюджетът  за покриване разходите на стопанства, които са отглеждали тютюн през 2016 г., пише Kmeta.bg

Производителите ще получат  по 1.30 лв. за килограм произведена суровина от сорта  „Каба Кулак”. Премиите за  сорт „Бърлей” са 0.95 лв, а за „Вирджиния” 0.75 лв. на килограм. Стопаните, които са  отглеждали сортове от типа „Басми”  ще получат по 2.55 лв.  на килограм, ако са добили до 1 тон продукция.

Надхвърлянето на  контролираната квота  снижава  размера на държавната помощ.  Ако продукцията е между 1 и 2 тона, стопанинът ще получи  2.48 лв. за килограм  тютюн, а ако е над 2 тона  заплащането пада до 1.65 лв. на килограм.

От браншоната асоциация напомнят, че е удължен и срокът за регистрация на производителите, които ще отглеждат   тютюн  през 2017 г. Стопаните, които ще садят лехи тази пролет следва да  заявят това в областните дирекции по земеделие до 31 май.

Коментари: 0