Израел официално се самоопредели за еврейска държава

Арабският вече няма да е официален език на страната

Израел официално се самоопредели за еврейска държава

Израелският премиер Бенямин Нетаняху

Снимка: БТА

4016 ~ 2 мин. четене
Израелският парламент окончателно прие спорен закон, който определя страната като предимно еврейска държава, предават световните медии. Документът премахва статута на арабския език като официален за страната и гласи, че уреждането на статута на евреите е национален интерес на Израел. Не на последно място законът постановява, че „целият и единен“ Ерусалим е столица на страната.

Така статутът на арабския език става от "официален" на "специален", а право на самоопределение вече имат единствено евреите в Израел. Законът, подкрепен от дясното правителство на страната, гласи, че „Израел е историческата родина на евреите и те имат изключително право на национално самоопределение в нея“.
Израелските депутати от арабски произход разкритикуваха новия закон, но премиерът Бенямин Нетаняху похвали документа като „определящ момент“.

Документът беше приет след разгорещено заседание на депутатите, което продължи над осем часа. В крайна сметка законопроектът се превърна в закон с подкрепата на 62-ма народни представители, докато 55 от тях гласуваха против.

Израелците от арабски произход са около 20% от 9-милионното население на страната. По закон те имат равни права с останалите граждани, но отдавна се оплакват, че с тях се отнасят като с втора класа хора, и добавят, че се сблъскват с дискриминация и затруднен достъп до услуги, като образование, здравеопазване и осигуряване на жилища. Депутатът от арабски произход Ахмед Тиби заяви, че новият закон представлява „смъртта на демокрацията“.

Определянето на цял Ерусалим за столица на Израел е в унисон с решението от 6 декември миналата година на американския президент Доналд Тръмп. Тогава той официално призна града, за който Израел и Палестинската автономия спорят чия столица е, за столица на Израел.
Подкрепи Economic.bg