АИКБ настоява за президентско вето върху Закона за горивата

Бизнес асоциацията посочва, че и в момента държавата разполага с достатъчно механизми за контрол на сектора

АИКБ настоява за президентско вето върху Закона за горивата
436 ~ 1 мин. четене

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) иска от президента Румен Радев да наложи вето на спорния Закон за горивата, който парламентът окончателно прие преди седмица.

От бизнес организацията излагат мотивите си в официално писмо до държавния глава като настояват законът изцяло да бъде върнат в Народното събрание за ново обсъждане.

Позицията е на АИКБ е, че приетият Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия).

„В последните години се извършиха множество нормативни промени, които целяха именно регулиране и повишаване на контрола при продажбата на горива. На търговците бяха наложени задължения за предоставяне на банкови гаранции, за техническо обезпечаване с измервателни и контролни средства, намиращи се под пряко наблюдение от Националната агенция за приходите.”, пише в изявлението.

В писмото асоциацията добавя, че с настоящото предложение изразява недоволството на членовете си, чиито законни интереси ще бъдат неоснователно засегнати от новия Закон за горивата.

Бизнес асоциацията посочва още, че и в момента държавата разполага с достатъчно механизми за контролиране на участниците в пазара на горива.

Подкрепи Economic.bg