12 изумителни факта за икономиката на Саудитска Арабия

В богатата на петрол страна много неща са най-най

12 изумителни факта за икономиката на Саудитска Арабия

Крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд

Снимка: БТА

11291 ~ 4 мин. четене

Кралство Саудитска Арабия е официално основано през 1932 г. и през последните девет десетилетия от създаването си се е превърнало в една от най-богатите държави на Земята.

Това е почти изцяло благодарение на големите запаси на петрол и природен газ в страната, макар че Саудитска Арабия също е постигнала напредък в други области на икономическа дейност, като например селскостопанското производство.

Саудитска Арабия може да се похвали с дълга и богата история, постигнала е икономически напредък, който проправя пътя за проспериращо бъдеще, правата на жените постепенно се разширяват и е дом на редица университети с най-висок рейтинг.

Въпреки репутацията си на глобална икономическа мощ, благодарение на огромните си природни ресурси, по-отблизо икономиката на Саудитска Арабия разкрива по-нюансирана картина.

Вижте 12 изненадващи факти за икономиката на Саудитска Арабия:

Саудитска Арабия има повече от 34 трилиона долара природни ресурси

В Саудитска Арабия са разположени около 20% от известните запаси от петрол на планетата и именно това представлява основната част от богатството на природните ресурси на кралството. Саудитска Арабия също притежава значителни запаси от мед, сребро, фосфат и няколко други ресурси.

Саудитска Арабия е дом на най-печелившата компания в света


Снимка Saudi Aramco

С отчетените печалби от над $ 111 млрд. за 2018 г., Saudi Aramco се смята за най-печелившата компания в света.

Зашеметяващите нетни приходи на държавната петролна компания са по-високи от тези на Apple, Amazon и Alphabet, взети заедно.

Петролът е открит през 1938 г.

Въпреки че Саудитска Арабия лежи върху вторите по големина в света запаси на петрол, такъв не е бил открит там до 1938 година. Американската Standard Oil управлява производството на Саудитска Арабия до 1980 г., когато саудитското кралско семейство поема операциите. Днес производството на петрол осигурява повече от 90% от богатството на страната.

Пенсилвания има по-голям годишен БВП от цялата Саудитска Арабия


Свещеният град Мека - Снимка Pixabay

Саудитска Арабия е на 18-о място в света по размера на годишен БВП. Но в сравнение с годишния брутен вътрешен продукт на американските щати, икономиката на Саудитска Арабия е по-малка от тази на Пенсилвания. През 2017 г. царството е имало БВП от около 683 млрд. долара, докато БВП на Пенсилвания е бил 752 млрд. долара. А Пенсилвания се нарежда на шесто място по щатски БВП.

Саудитска Арабия е на 4-о място по БВП на глава от населението сред страните от Близкия изток

Макар често да се възприема като най-богатата страна в Близкия изток, Саудитска Арабия всъщност е четвърта по БВП на глава от населението, зад Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства. В Катар средният доход на глава от населението е 129 700 долара годишно; в Саудитска Арабия е 54 100 долара.

Саудитска Арабия е изпреварена само от една държава по отношение на военните разходи

Като процент от годишния БВП, само Оман изпреварва Кралство Саудитска Арабия по отношение на военните разходи. Саудитска Арабия насочва повече от 10% от годишния си бюджет за военни разходи, или около 69 млрд. долара всяка година. За сравнение, САЩ изразходват около 610 млрд. долара годишно за военните си, но това е само 3.1% от БВП на Америка, според Световната банка.

Саудитска Арабия не е сред 20-те най-големи държави износители


Столицата Рияд - Pixabay

През 2017 г. кралството е на 22-ро място по отношение на общата стойност на износа в долари, като доставя стоки на стойност $ 231,3 милиарда. Тя се нарежда точно зад Индия, която е произвела износ за 299,3 млрд. долара през същата година, и точно преди Тайланд, с 228,2 млрд. долара експорт.

В Саудитска Арабия е най-голямата млечна ферма в света

Млечната ферма Al Maraiв Саудитска Арабия е най-голямото млекопроизводително предприятие на планетата. Там се отглеждат около 95 000 млечни крави и се произвеждат почти 1 милиард литра мляко всеки ден.

Доходите на глава от населението в САЩ са двойно по-големи от тези в Саудитска Арабия


Поклонници в Мека - Pixbay

Според данни, събрани от Световната банка, доходът на глава от населението на един американец е бил 59 160 долара през 2017 г. През същата година доходът на глава от населението в Саудитска Арабия е $20 090, или 2.9 пъти по-нисък от американския.

Едно от петролните находища в Саудитска Арабия разполага с достатъчно нефт, за да запълни 4,77 милиона олимпийски басейна

Нефтеното находище Ghawar в Саудитска Арабия има около 75 млрд. барела петрол, което би било достатъчно, за да запълни повече от 4 770 890 олимпийски басейна. За справка, тези басейни съдържат 660 253 галона течност, когато са напълнени до регулаторни граници.

Саудитска Арабия има население от 33 милиона души и в нея работят около 6 милиона чуждестранни работници

В саудитската петролна и газова промишленост преобладават чуждестранни работници, като около 6 милиона чужденци са заети в кралството. Това означава, че повече от 15% от хората, живеещи в Саудитска Арабия, са чужди граждани.

Саудитска Арабия се справя с тежка безработица


Въпреки че чужденците се стичат в петролните и газови находища и рафинериите на Саудитска Арабия, страната е изправена пред хронична липса на заетост. През 2018 г. коефициентът на безработица достига 12.9%, като около 2 милиона саудитци са безработни, въпреки огромните запаси от пари в страната.

Коментари: 0