Йълдъръм въхзвалява президентската система в Турция

Той бе избран за председател на управляващата партия

Йълдъръм въхзвалява президентската система в Турция
Досегашният министър на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм бе избран за водач на управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието. Това стана на извънреден партиен конгрес в Анкара, предаде БГНЕС.

Преди това в речта си на конгреса той заяви, че преминаването към президентска система на управление, за което настоява турският президент Реджеп Ердоган, е приоритет за Турция. Онова, което трябва да направим на първо място, е да преминем от това фактическо положение към законово, като променим конституцията в полза на президентски политически режим, заяви той на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която бе единствен кандидат за председателския пост. 

Президентът ни носи отговорност за нашия народ. Онова, което ние трябва да направим, е нова конституция и президентска система, подчерта Йълдъръм. 

Очаква се след избирането му за водач напартията и след оставка на Ахмет Давутоглу от премиерския пост, Йълдъръм да бъде натоварен от Ердоган да състави ново правителство. 

В речта на Йълдъръм, отбелязва АФП, изобилстваха думи като „лоялност“ и „вярност“ към неговия ментор Ердоган, когото той нарече „архитект на озарена Турция“ и „човек от народа“ под продължителните овации на хиляди активисти на партията, пристигнали за конгреса в столицата. 

Критиците на Ердоган, който е начело на Турция от 2002 г. най-напред като премиер, а след 2014 като президент, го обвиняват в стремеж да наложи авторитарната си власт. Цялата му политическа дейност през последните години цели преход към система, която значително да разшири властта му. Парламентарната опозиция и значителна част от избирателите, както показват анкетите, се противопоставят на неговия проект.
Коментари: 0