Япония успешно тества самоуправляващ се влак-стрела (видео)

Машината е пропуснала планираната точка на спиране с 8 см, но това е в рамките на допустимата граница

Япония успешно тества самоуправляващ се влак-стрела (видео)

Снимка: Twenty20

2486 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Японската железопътна компания JR East завърши първите си изпитания на високоскоростния влак Shinkansen в режим на самоуправление, съобщи местната телевизия NHK. Тестовете са проведени през нощта в участък в централната част на страната. В локомотива е имало машинист, но той не е докоснал нито един от уредите за управление. Всички процеси – от потеглянето на влака до регулирането на скоростта и спирането – са били изпълнени изцяло автоматично.

Влакът е снабден с 12 вагона. С активираната си система за автоматично управление той е направил три двупосочни курса по 5-километров участък в централната префектура Ниигата. По време на изпитанията влакът е ускорил плавно до около 100 км/ч. Японските медии посочват, че той е подминал планираната точка на спиране с 8 см, но това е в рамките на допустимата граница от 50 см.

Служител на JR East коментира, че техниката за автономно спиране на влака е „почти еднаква“ на операция, извършена от машинист. Той изтъкна, че компанията се надява да я подобри допълнително.

За операции без машинист е необходимо дистанционно наблюдение на релсите и вътрешността на влаковете. Затова JR East също тества използването на местни високоскоростни комуникационни 5G услуги за изпращане на висококачествени видеозаписи от влаковете до контролния център в реално време.

JR East разработва технология за самоуправляващи се влакове-стрели от опасения за недостиг на машинисти в бъдеще поради застаряващото население на Япония и ниската раждаемост. Тестове на автономни машини се провеждат в последните месеци на все повече части по света, но те не са толкова високоскоростни.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg