JP Morgan мести стотици служители от Лондон

Те ще бъдат прехвърлени в банките от групата в Дъблин, Франкфурт и Люксембуг ако Великобритания напусне единния пазар на ЕС

JP Morgan мести стотици служители от Лондон

Снимка: Wikipedia

1024 ~ 1 мин. четене

JP Morgan ще премести стотици свои служители от Лондон в клоновете си в Дъблин, Франкфурт и Люксембург заради Brexit.

Банковият гигант планира релокацията в свои поделения в ЕС, ако Великобритания напусне единния пазар на Европейския съюз, каза ръководителят на инвестиционното банкиране на  JPM Даниел Пинто в интервю за агенция Блумбърг.

"Ще използваме трите банки в ЕС, които вече имаме, като "котви" за операциите си", коментира той.

"В кратък срок ще трябва да преместим стотици служители, за да сме подготвени от първия ден, в който преговорите приключат.  Трябва да планираме сценарий,в който няма визова сделка ЕС-Великобритания и да сме готови да продължим да обслужваме клиентите си в Европа", коментира още Пинто.

Възможността за отпадане на безвизово пътуване изглежда напълно реална при предвиждания от британския премиер Тереза Мей сценарий за "твърд Брекзит", който предвижда Великобритания да излезе напълно от единния пазар срещу правото да има пълен контрол върху имиграцията, коментира "Бизнесинсайдър".

Ако безвизовият режим отпадне, това може да коства на Лондон статута на европейска финансова столица, както и хиляди работни места и милиарди приходи, коментира изданието. 

Около 5500 компании са регистрирани във финансовия сектор във Великобритания само заради безвизовото пътуване в ЕС, като техните приходи са за близо 9 млрд. паунда.

Много големи банки и компании обявиха вече, че се подготвят за преместване към ЕС заради излизането на страната от съюза.

Подкрепи Economic.bg