JPMorgan отново е лидер при сделките по сливане и придобиване

Банката е консултирала най-много сливания от началото на 2019 г.

JPMorgan отново е лидер при сделките по сливане и придобиване

Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън

Снимка: JPMorgan

516 ~ 1 мин. четене
JPMorgan е водеща банка в глобалните сливания за първото тримесечие на 2019 г. с 322 млрд. долара обявени транзакции в световен мащаб, според данни, събрани от MergerMarket.  Банковият гигант редовно е сред най-добрите консултанти по сливания и придобивания през последните години, отбелязва "Бизнесинсайдър".

Над 3 500 сливания са били осъществени в световен мащаб на обща стойност 802 млрд. долара през първото тримесечие, което е 15% по-малко от предходната година, според MergerMarket. 

JPMorgan е участвала в над 40% от осъществените сливания - с над 56 сделки, докато Goldman е на второ място с дял от 35%. 

Ръстът на JPMorgan към върха на таблицата се случва благодарение на 33% скок в обема на сделките спрямо предходната година.

Водената от Джейми Даймън инвестиционна банка получава сериозен тласък като водещ съветник на Celgene в продажбата за 74 милиарда долара на Bristol-Myers Squibb. Morgan Stanley служи като водещ съветник на Bristol-Myers Squibb. 

Като цяло, американските сделки са повече от половината от общия обем на сделките, което се случва за третото тримесечие от 2007 г. насам, казва MergerMarket.

Както JPMorgan, така и Goldman са консултирали най-голямата сделка извън САЩ, в която най-големият производител на петрол в света, Saudi Aramco, купи химическата компания Saudi Basic Industries за 69 млрд. долара.

Citi, Morgan Stanley и Bank of America Merrill Lynch допълват Топ 5 на банките с наймного сделки по сливания и придобивания, демонстрирайки господството на големите банки. 

Бутиковата Evercore скача от 15-о на шесто място в класацията, докато съперникът й Lazard пада от четвърто на 13-о място.

Ето и Топ 20 на банките с най-много сделки:


Коментари: 0