Кабинетът отпусна 56 млн. лв. в помощ на туроператорите

Туроператорите ще могат да получат 4% от декларирания оборот за 2019 г.

Кабинетът отпусна 56 млн. лв. в помощ на туроператорите

Снимка: МС

316 ~ 1 мин. четене

По време на днешното заседание на Министерския съвет беше взето решение за отпускане на 56 млн. лв. финансова помощ за заетите в сферата на туризма с цел преодоляване на последствията от COVID-19. Държавата ще подкрепи туроператорите и туристическите агенти до 4% от декларирания от тях годишен оборот за 2019 г. без ДДС. Средствата са безвъзмездни и са покриване на загубите от отказалите се от ваучери клиенти, които си искат парите обратно.

С 51 млн. лв. ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност", информира министърът на туризма Марияна Николова.

За да достигне помощта до туроператорите, обаче, преди това Европейската комисия трябва да я одобри, уточняват от правителствената пресслужба.

Досега туроператорите бяха подкрепени с 10 млн. лв., по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Министерският съвет прие и постановление, с което се одобрява отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4.99 млн. лв. за 2020 г.

Oсвен това за преодоляване на последиците от пандемията се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Тя се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

Инициативата за отпускане на 35 евро на седалка започна още това лято и първоначалната идея беше да действа до 31 декември 2020 г. Ресорният министър, както и бранша, настояваха за нейното продължение, каквото днес бе прието от кабинета.

Подкрепи Economic.bg