Кабинетът одобри електронните направления и рецепти

Мярката идва на деветия месец от началото на пандемията, а лекарите се притесняват от техническото изпълнение

Кабинетът одобри електронните направления и рецепти
112 ~ 1 мин. четене

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с което се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов това е от огромно значение в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.

Припомняме, че решението идва на деветия месец от началото на пандемията от COVID-19 в България и след силен обществен и лекарски натиск. Много специалисти обаче изразиха мнение, че тази стъпка е крайно закъсняла, а общопрактикуващите лекари предупредиха, че ако няма техническо обезпечение, издаването на рецепти ще се окаже трудно и много пациенти ще се разкарват от аптека в аптека, търсейки такава с връзка с базата данни. Също така личните лекари в момента нямат устройства за издаване на направление при преглед на място.

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера, по време на срещата ни, поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.

Ангелов уточни ,че електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК. Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Подкрепи Economic.bg