ЕС иска да спре финансирането на газопроводи

Комисията предложи да се пренапишат правилата, които насочват 4.7 млрд. евро в брой в ЕС към трансгранични енергийни

ЕС иска да спре финансирането на газопроводи

Снимка: Pixabay

612 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия предложи правила, ограничаващи финансирането от ЕС на инфраструктура за природен газ, като вместо това то ще се насочvа към електрически и нисковъглеродни енергийни мрежи за постигане на климатичните цели.

Правилата за трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E) определят кои трансгранични енергийни проекти отговарят на условията да получат финансиране от ЕС. Комисията предложи да се пренапишат тези правила, които насочват 4.7 млрд. евро към такива проекти през последното десетилетие, включително електрически мрежи и газопроводи.

Предложението изключва петролната и газова инфраструктура от правилата, пише Reuters.

"Колкото по-близо се приближаваме към нашата цел за неутралност на климата, толкова повече природен газ ще бъде заменян от възобновяеми източници и нисковъглеродни газове", каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън, позовавайки се на целта на Блока да неутрализира емисиитe на парникови газове до 2050 г.

„Целите на политиката ни се промениха със Зелената сделка“, каза Симсън на депутатите от комисията по промишленост и енергетика към Европейския парламент. „От сега до 2030 г. смятаме, че инвестициите в електрически мрежи ще трябва да се удвоят в сравнение с последното десетилетие, достигайки над 50 милиарда евро годишно“, каза тя в реч пред евродепутатите.

Правилата, които се нуждаят от одобрение от страните от ЕС и Европейския парламент, ще направят повече нисковъглеродни технологии допустими за финансиране.

Те включват тръбопроводи за пренос на водород, офшорни електрически мрежи за свързване на вятърните паркове в морето с електрическите системи на държавите и „интелигентни газови мрежи“, които интегрират електричество и нисковъглеродни газове в мрежата.

Финансирането от ЕС по правилата на TEN-E има за цел да привлече пари от националните правителства и частния сектор, за да помогне за мобилизирането на огромните инвестиции, необходими за постигане на европейските климатични цели - включително 65 милиарда евро инвестиции във водородна инфраструктура през това десетилетие, според собствените оценки на ЕС.

Някои законодатели и активисти от ЕС заявиха, че правилата не блокират финансирането на изкопаеми горива, тъй като могат да поддържат тръбопроводи за пренос на водород, произведен от природен газ, в процес, който причинява вредни емисии на CO2.

Комисията заяви, че проектите също трябва да бъдат подложени на задължителни оценки на устойчивостта, след като миналия месец омбудсманът на ЕС заяви, че Комисията не е успяла да оцени правилно климатичния риск на газовите проекти съгласно настоящите правила на TEN-E.

Подкрепи Economic.bg