България ускорява развитието на изкуствен интелект

Правителството одобри Концепцията за развитието на изкуствен интелект в България до 2030 г.

България ускорява развитието на изкуствен интелект

Снимка: Unsplash

Българската държава ще опита да стимулира научните изследвания и приложението на технологии с изкуствен интелект (AI) в опит да отговори на европейските и глобални тенденции за трансформация на икономиката. Страната ни вече може да се похвали и с наличието на Концепция за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г., след като тя бе официално приета от кабинета на днешното заседание на Министерски съвет. От догодина предстои и нейното изпълнение.

Надеждата на правителството е, че AI базирани системи, приложения и услуги ще подпомагат развитието на образованието, публичните услуги, селското стопанство, здравеопазването и околната среда.

Първият етап (2021-2023 г.) от концептуалното развитие на технологии с изкуствен интелект в България се фокусира върху научните изследвания, интелигентното селско стопанство и интелигентното здравеопазване, става ясно от документа.

Концепцията идва в контекста на усилията на ЕС да догони лидерите САЩ и Китай по отношение на изкуствения интелект, който се счита за един от основните двигатели на цифровата трансформация.

„Изкуственият интелект отдавна не е абстрактно понятие. Става повсеместен, много бизнеси са фокусирани в създаването на иновации, базирани на него. Някои от секторите в резултат на развитието на изкуствения интелект ще бъдат обект на пълна трансформация, някои ще бъдат променени завинаги“, заяви на днешното правителствено заседание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Концепцията се основава на разработените от екип на Българската академия на науките (БАН) и външни експерти „Рамка за Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в България“ и последващата я „Стратегия за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г. (предварителна визия)“.

Коментари: 0