Как да почиваме пълноценно?

Хората да не трябва да разчитат само на дългата отпуска

Как да почиваме пълноценно?
Пълноценната почивка е изключително важна за човешкия организъм. Според психиатъра д-р Веселин Герев след отпуска хората се връщат депресирани, тъй като отпуските обикновено са много кратки и през това време хората трябва да свършат много неща, като да правят ремонти вкъщи, да се грижат за близките си и т.н. 

По думите на специалиста е хубаво човек да почива четири седмици, за да има период от една седмица, в който да се нагласи за почивка, две седмици да си почине пълноценно и още една седмица да се настрои психически за работа. 

Не винаги обаче плановете, които правим, съвпадат с почивката. Понякога очакванията ни надминават действителността и това води до разочарования и допълнителен стрес. Много често почивките ни биват развалени от хотелиери или негативни преживявания, които допълнително натоварват човешкото съзнание, а това води до допълнителна умора. 

Д-р Герев съветва хората да не разчитат само на дългата отпуска, а да почиват пълноценно събота и неделя. Не е необходимо да се правят дълги пътувания и да се харчат много пари, а просто хората да правят неща, които обичат и са им приятни, било то разходки в планината, посещение на басейни, срещи с любими хора и др. 

"Това ужасно много разтоварва психиката. Просто трябва да сменяме дейностите. На работа мислим за почивка - на почивката за работа. Това играе лоша шега", допълва психиатърът пред Нова тв. 

Според него тази седмица е загубена седмица, тъй като след почивните дни ще ни трябва ден-два да се настроим за работа, а после отново идват два почивни дни. От следващата седмица ще влезем в ритъм и хората ще бъдат настроени за пълноценна работа.

Експертът смята, че у нас е невъзможно хората да не бъдат притеснявани от служебни ангажименти през почивните дни, но въпреки това те могат да се настроят и да имат пълноценна почивка. 
Коментари: 0