Как да се подготвим за интервю за работа

Вижте няколко съвета как да оформите вашето cv и как да напишете ефективно мотивационно писмо

Как да се подготвим за интервю за работа
9760 ~ 4 мин. четене

Подготовката за интервю за работа не е кой знае каква философия...на пръв поглед. Има обаче няколко много важни специфики и поведенчески особености, които трябва да имате предвид, когато застанете пред евентуалния бъдещ работодател. 

Как да се подготвим, какво да правим и какво е категорично табу при кандидатстването за работа - допитахме се до специалисти от кариерния център на Висшето училище по застраховане и финанси, където отчитат над 94% реализация по специалността на студентите.

"Много е важно студентите да бъдат обучени първо как да оформят CV-то и мотивационното си писмо, така че да се отличат от останалите кандидати и да стигнат до интервю за работа. Затова им обръщаме специално внимание върху някои детайли, които правят огромно впечатление на HR-ите и работодателите. Доброто представяне на интервюта за работа е професионално умение само по себе си", категорична е Юлияна Георгиева, мениджър "Комуникации и кариерно развитие" във ВУЗФ. Тя открои за Economic.bg няколко важни фактора, които ще ви помогнат при намирането на работа.

 

1. Включете в CV-то си само информацията, която ще ви даде добавена стойност за позицията

Изключително важно е да посочите в CV-то си само тази информация, която ще ви даде добавена стойност за позицията, за която кандидатствате. Добре структурираната автобиография, дори и да е кратка, е в пъти по-предпочитана сред HR-те, които отговарят за подбора на кадри в компаниите.

Постарайте се предварително да проучите какви са и приоритетите на компанията, както и какъв човек искат да наемат. Едва тогава ще знаете кое свое умение или качество да включите в CV-то си и да изпъкнете сред останалите кандидати.  Не се впускайте в изброяване на постижения, които нямат отношение към позицията, за която се състезавате.

 

2. Кратко и въздействащо мотивационно писмо е входната ви врата в компанията

Да, мотивационното писмо – знаем, че е досадно, но доста компании все още го изискват. То е изключително ценно при подбора на кадри, защото създава канал за комуникация и обратна връзка. Приемете, че освен да изброите опита си, с мотивационното писмо може да се обърнете към този, който ще реши дали ще се явите на интервю за работа. Избягвайте клишетата. Не взимайте готови бланки. Мотивационното писмо... това сте вие. Представете си перфектната реч, с която ще убедите работодателя да ви вземе на работа и я напишете. Тя трябва да включва няколко основни точки – защо искате да работите за тази компания, а не за друга и какво ще им предложите като техен служител. Колкото по-искрени сте в думите си, толкова по-сигурно е, че мотивационното ви писмо ще бъде прочетено.

 

3. Преди интервюто за работа: Проучете компанията, екипа, бъдещите им планове

Ако сте сред кандидати, които са получили телефонно обаждане и покана за интервю, честито. Половината работа е свършена, но следващата половина също е толкова трудна. Преди интервюто за работа задължително проучете къде отивате. Разгледайте уебсайта на компанията, запознайте се с нещата, които правят. Ден-два преди интервюто се разходете покрай сградата, ако имате възможност – влезте вътре и обърнете внимание на дрескода. Съберете колкото може повече информация за компанията, в която искате да кандидатствате за работа – история, настояще и бъдеще. Допитайте се за мнения и от служители, ваши преподаватели. Колкото повече знаете за компанията и работната среда, толкова по-добре може да се ориентирате какви са приоритетите им и ще бъдете по-уверен и спокоен, защото ще знаете къде отивате.

 

4. Съобразете облеклото си с работната среда

Не е задължително да ходите на интервю с костюм. Облеклото ви трябва да е съобразено спрямо компанията и работната среда там. Съгласете се, че ако отивате в IT фирма с екип от млади хора, ще е нелепо да отидете с костюм. И обратното – неуместно ще бъде да отидете с кецове и тениска на интервю за работа за по-сериозна корпорация.

Разбира се, независимо от компанията, когато кандидатствате за работа облеклото ви трябва да е прилежно и да изглеждате добре. Панталон или дънки и едноцветна блуза са най-универсалният избор за мъжете. Обувките задължително трябва да са чисти. Ако представителите на женския пол решат да заложат на рокля или пола, тя трябва задължително да бъде под коляното. Панталон, риза и обувка на средно висок ток също е добър избор.

 

5. Подранете за интервюто с 10 минути и помнете - вие кандидатствате за работа, но работодателят кандидатства за вашето време 

Задължително отидете на интервюто около 10-15 минути по-рано. Бъдете ентусиазирани и дружелюбни. Ръкувайте се с интервюиращия. Усмихвайте се. Проведете един приятелски разговор. Много е важно да запомните, че интервюто не е едностранен процес - вие кандидатствате за работа, но и работодателят кандидатства за вас, вашата експертиза и вашето време. Вие също избирате дали да отделите по 8 часа, десетки нерви и усилия за благото на неговата компания.

Разгледайте  мястото, на което сте поканен. Обърнете внимание как ви посрещат, как се отнасят към вас. Тяхното отношение на интервюто е показателно за последващото такова, ако ви наемат на работа.

 

6. Не се притеснявайте да импровизирате, когато се наложи

По време на интервюто колкото и да сте подготвени, прекалено възможно е да ви затапят с трудни въпроси, които на пръв поглед нямат правилен отговори. Тези въпроси могат да ви бъдат задавани, за да покажат как реагирате под напрежение и на непозната територия. В повечето случаи те нямат правилни отговори, но интервюиращите ги задават, за да видят как мислите в напрегнати моменти, как импровизирате и можете ли да се измъкнете от ситуация. Затова не се притеснявайте да импровизирате и да разсъждавате на глас. Интервюиращите задават различни въпроси и търсят различни отговори. Разбира се, ако сте предварително подготвени и знаете някои подобни въпроси, ще може да реагирате по-добре. 

Подкрепи Economic.bg