Как ще се отрази новината за коронадиагнозата на Тръмп върху пазарите

Фокусът на инвеститорите се връща върху пандемията, а политическата нисигурност се задълбочава

Как ще се отрази новината за коронадиагнозата на Тръмп върху пазарите

Снимка: БТА

1876 ~ 2 мин. четене

Новината от тази сутрин, че американският президент Доналд Тръмп е дал положителна проба за Covid-19, вероятно ще предизвiка нестабилност на световните пазари, пише CNBC.

Фючърсите на Dow Jones потънаха с повече от 450 пункта още при съобщаването на новината и бяха с 355 пункта надолу към 3:10 ч сутринта Източно време (10:10 ч. българско), по време на предварителната сесия. Междувременно фондовите пазари в Азия дадоха рязко назад, европейските също се очаква да отбележат понижение през деня.

Джеф Хенриксен, съосновател и главен изпълнителен директор на Thorpe Abbotts Capital, заяви, че новината ще върне Covid-19 обратно в светлината на прожекторите за инвеститорите. Част от тях гледаха на пандемията като на „бавна катастрофа“, докато други бяха убедени, че САЩ излизат от кризата.

„Тези схващания се разиграват през последните три месеца и можете да видите в следващите дни повече ориентирани към растеж компании, справящи се добре независимо какво се случва с Covid, и противопоставени на другите, които се нуждаят от добро възстановяване“, коментира Хенриксен в петък сутринта.

Според него съобщението ще задълбочи съществуващата политическа несигурност около изборите в САЩ. А вотът на 3 ноември е друго ключово рисково събитие за пазарите. Анализаторът определи дадения от президента положителен тест като „променящ играта“ по отношение на пазарно поведение в краткосрочен план.

„Мисля, че технологичният сектор вероятно ще продължава да се държи доста добре“, каза Хенриксен. Той добави, че диагнозата на Тръмп отново ще фокусира умовете на инвеститорите върху пандемията на коронавируса.

Според него това ще засили убежденията за потенциално навлизане във втора вълна на заразата. „Мисля, че това наистина ще движи поведението на пазара в близко бъдеще“, посочи още той.

Златото се търгуваше по-високо по време на съобщаването на новините за диагнозата на семейство Тръмп. На форекс пазарите инвеститорите също се насочиха към сигурни убежища, вследствие на което доларовият индекс и японската йена се повишиха. Междувременно петролният сорт Брент се търгуваше с около 3% надолу по-рано тази сутрин.

Държавният глава на САЩ разкри в Twitter, че и той и съпругата му Мелания Тръмп са тествани положително за COVID-19. Съобщението дойде само два часа след разкритието, че един от най-близките помощници на президента – Хоуп Хикс, е инфектирана.

Подкрепи Economic.bg