Как технологиите променят живота ни

Как технологиите променят живота ни
10172 ~ 4 мин. четене
Автор: Serpact

През последните 10 години компютърните технологии се промениха повече, отколкото през последните три десетилетия. През следващите 10 години още 3 млрд. души ще се присъединят към другите 2.5 млрд. души, които вече имат достъп до интернет.

Помните ли колко усилия трябваха преди, за да успеете да се чуете с роднини по телефона? Трябваше да се ходи до пощата, да се поръча разговор, да изчакаме връзката, да дотичаш в кабината и чак тогава да чуем близък човек. А сега всичко е толкова лесно и просто, благодарение на технологиите.

Какъв ти телефон, всеки, който има Skype или Viber, може спокойно да говори и да се вижда навсякъде по света, където има интернет, като натисне два бутона. Можете да дойдете при родителите си на село, да свържете модем към обикновен нетбук, да настроите Skype и да се обаждате всеки ден.

Спомнете си колко поколения аудио носители са се появили и изчезнали. Плочи, ленти, след това компакт дискове, след това мини-дискове и накрая MP3 - универсален цифров формат на всякакви дискове. Разбира се, и до ден днешен има ценители на винил (или flac формат), но сега не става дума за тях. Преди технологиите беше необходимо да се намери музика, да се намери оборудване, което да се прехвърля от един носител в друг и едва тогава, най-накрая, да чуете записа. А днес, седейки в кафене, чуваме интересна мелодия, вдигаме телефона с включен Shazam, определяме изпълнителя и веднага го изтегляме.

Същото важи и за филмите. В зората на видеорекордерите, когато първите модели току-що започнаха да се появяват сред най-напредналите жители на страната, мнозина ходеха на гости, за да гледат филми. Днес можем да започнем да гледаме филм у дома, след това да го качим на телефон или таблет и да продължим филмовото шоу в колата или метрото. И дори да не ходим на гости, можем да обсъдим най-новия филм с приятели в социалните мрежи.

Или игрите. Преди нямаше дори най-примитивните 8-битови конзоли, а днес игрите имат кинект сензор и позволяват не само да лежиш или да седиш пред екрана с джойстик, но да се движиш, да скачаш и да се биеш заедно с героите.

А се опростява и работата. Опитайте се да напишете един лист текст, без да правите нито една печатна грешка. Трудно ли е? След това си спомнете как са писали на пишещи машини. Електрическите пишещи машини заменят конвенционалните, но дори тогава беше невъзможно да се предположи, че „пишещата машина“ ще стане плоска, лека и може да се носи с вас. И днес с помощта на компютър и облачни услуги можем да разположим цял „работен офис“ навсякъде - в кафене, у дома, на летището и т.н.

Технологиите бързо се развиват и променят драстично живота ни. Разбира се, това развитие има своите недостатъци - някои хора се пренасят във виртуалната реалност и започват да губят връзка с реалното настояще. Но ако имате чувство за мярка, не забравяйте, че това са само инструменти, с помощта на които се подобрява качеството на живот. Технологията опростява работата, обединява хората и ви позволява да надхвърлите границите.

Понякога се замисляме какво ни очаква в бъдеще. Вече днес има много реални концепции и услуги, които могат отново да преобърнат живота ни.

Изкуственият интелект (AI) позволява на компютрите да се учат от собствения си опит, да се адаптират към дадените параметри и да изпълняват онези задачи, които по-рано можеха да се извършват само от хора.

Мобилен интернет: Днес мобилният интернет вече не е любопитство. Все повече и повече собственици на мобилни устройства (телефони, лаптопи) използват услугите на мобилен интернет, защото свързването със „стационарния“ Интернет не винаги е възможно. Мобилният интернет може да се използва както за гледане на специални WAP-сайтове, пригодени за мобилни устройства, така и за безжична връзка с мрежа от компютри и лаптопи. В последния случай за връзка се използва специален компактен модем. На първо място, мобилният интернет е интересен за бизнесмените, които са свикнали да пътуват много - благодарение на мобилния интернет достъп до мрежата може да се осъществява от почти навсякъде по света. Свобода на движение - това е основното предимство на мобилния интернет.

Висока производителност и икономия на енергия: Един от най-големите проблеми на съвременните джаджи е постоянното зареждане. В бъдеще всичко ще бъде различно: ще зареждаме телефона веднъж месечно и ще станем още по-свободни и по-мобилни.

Умен дом: Днес телефоните ни показва излъчвания от камери. В бъдеще целият ни дом или офис ще бъде на разположение по всяко време. Можете не само да гледате какво се случва вътре, но и автоматично да поръчате продуктите, свършили в хладилника, да регулирате климата или например да си поръчате готова храна у дома от foodpanda.

Допълнена реалност: Друга невероятна технология е добавянето на физически обекти с виртуални елементи в реално време. Свеж пример е приложението Bing Translator, което поддържа 9 езика и превежда текстове от гласа, когато задържите камерата и дори офлайн. Преводът се показва директно на екрана в горната част на източника.

Кинетични модули: Наред с контрола на гласа ще се развие кинетика. Можете да плъзнете филма от екрана върху смартфона, да отидете с него в кухнята или в друга стая и да разгърнете видеоклипа на друг екран. Управлението с жестове е много по-естествено.

Медицина: Всеки технологичен пробив разширява възможностите на медицината. Ако преди често е била необходима аутопсия, за да се види какво се случва вътре в човек, сега магнитните вълни и микроскопичните камери могат да проникнат в почти всяка част на тялото. В Windows 8 има приложение, в което освен проследяване на диета, брояч на калории, тренировки, рецепти и проверка на симптомите, има подробен 3D модел на човешкото тяло. Между другото, мобилното здравеопазване и полето на различни преносими сензори, които се синхронизират със смартфони и дават пълен отчет за благосъстоянието, се развиват изключително бързо.

Автономни автомобили: това е комбинация от технологии от сензори, изкуствен интелект, GPS и много други. Несъмнено това ще бъде мощен пробив, не само в областта на нашето удобно и безопасно движение, но и превоз на товари.

Коментари: 0