Бернар Арно спечели $11 млрд. за ден от скока на пазарите

Модната империя сега е впрегната в битка срещу вируса

Бернар Арно спечели $11 млрд. за ден от скока на пазарите

Снимка: Twitter профил LVMH

Магнатът в бизнеса с луксозни стоки Бернар Арно е тежко засегнат от разпространението на коронавируса, губейки по-голямо състояние от всеки друг в света. Той директно включи своя конгломерат, който контролира марки като Christian Dior и Louis Vuitton, в битката срещу вируса, като финансира доставката на милиони медицински маски във Франция от китайски доставчици и превръщайки фабриката за парфюми Dior извън Орлеан в производител на дезинфектанти за ръце.

Във вторник той получи някакво облекчение, след като световните акции нараснаха в прилив на оптимизъм за предстоящото приемане на масивният пакет от стимули на САЩ. Акциите на Christian Dior и LVMH скочиха и богатството му нарасна 11.3 млрд. долара в рамките на деня, което е най-голямата печалба в историята на Bloomberg Billionaires Index.

Арно, чието нетно състояние се е покачило през миналата година повече от на всеки друг в 500-членния индекс, все още е надолу с 35.2 млрд. долара през 2020 г. заради разпространението на пандемията. В момента богатството му се оценява на 70 млрд. долара.

Промяната в състоянието на Арно подчертава драматичната нестабилност на глобалните пазари, водени от паниката заради коронавируса и редуващи се надежда и песимизъм за намеса на правителствата. След четири дни на спад, Dow Jones Industrial Average отбеляза във вторник най-големия си дневен ръст от 1933 г. насам.

Уорън Бъфет е следващият по богатство в индекса, като неговото състояние само вчера се е повишило със 6.5 млрд. долара.

Испанецът Амансио Ортега, който е собственик на марката за бърза мода Zara, добави 5.9 млрд. долара към богатството си вчера.

Около 5.59 млрд. долара е добавил и Бил Гейтс. Ръстът в акциите на Facebook е донесъл на Марк Зукърбърг 4.7 млрд. долара.

Най-богатият човек на света Джеф Безос е добавил вчера към състоянието си 2.15 млрд. долара и то достига 119 млрд. долара, сочи още индексът на Bloomberg.

И все пак като цяло 500-те най-богати хора в света са загубили повече от 1 трлн. долара от началото на годината.
Коментари: 0