Американските компании в Китай се връщат към нормалния си ритъм

Осем от десет предприятия признават, че уязвимият малък и среден бизнес допринася за до половината от годишните им приходи

Американските компании в Китай се връщат към нормалния си ритъм

Снимка: Pixabay

436 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Повече от една пета от американските компании в Китай вече се връщат към нормалния си работен процес след паузата заради здравната криза, показва проучване на Американската търговска камара в Китай, пише Reuters.

Близо една четвърт от анкетираните предприятия заявиха, че очакват да се върнат към нормалния си ритъм до края на април, а една пета смятат, че това ще се случи през лятото. „Това е новина, която според мен създава усещане за оптимизъм“, сподели президентът на камарата Алън Бийб на пресконференция, на която бяха обявени резултатите от проучването.

Коронавирусът започна да се разпространява от китайския град Ухан в края на миналата година, което доведе до големи отклонения в бизнес операциите, веригите за доставки и икономическата активност. Covid-19 е убил повече от 3200 души и е заразил над 81 000 само в Китай.

В проучването са участвали 119 американски работодатели, като половината от тях са отчели спад на фирмените приходи от над 10%, а 14% съобщават, че губят поне половин милион юана (65 402 евро) на ден в резултат на забавяния.

От Камарата изтъкват зависимостта на американските компании от малкия и средния бизнес в Китай, за който процесът по възстановяване е в пъти по-труден. „Дългосрочните политически мерки не са достатъчни за малките играчи“, заяви Грег Гилиган, председател на камарата. Той предупреди, че някои може да не останат достатъчно дълго на пазара, за да получат подкрепа от правителството.

Осем от десет респонденти заявиха, че малкият и среден бизнес допринася за до половината от годишните им приходи, а над една десета казаха, че 75% или повече от тяхната верига на доставки зависи от по-малките компании.

Камарата призовава своите членове да подкрепят пряко техните доставчици и клиенти с по-малко опит и средства, заяви Бийб.

Коментари: 0