Какво направи Бил Гейтс с подарения му биткойн?

Основателят на Microsoft притежава богатство на стойност 120 млрд. долара, но има по-специално отношение към криптовалутата

Какво направи Бил Гейтс с подарения му биткойн?

Снимка: Wikipedia/World Economic Forum

2753 ~ 2 мин. четене

Бил Гейтс използва своите 119.5 млрд. долара, за да инвестира във всякакви иновации и върхови технологии - от стартираща компания, която предава видеоклипове до всяка точка на Земята до компания, отглеждаща месо в лаборатории. Но има една технологична скъпа, която Гейтс не планира да подкрепи: биткойн.

Съоснователят на Microsoft каза пред CNBC през май 2018 г., че не притежава никаква криптовалута, но е имал за кратко един биткойн, който му е бил подарен.

„Някой ми го подари за рождения ден“, каза Гейтс по време на съвместно интервю с изпълнителния директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и заместник-председателя Чарли Мънгър. „Няколко години по-късно си помислих: „Хей, ще го продам“.

В сряда биткойн прехвърли 20 000 долара за брой, а ден поп-късно вече беше над 23 000 долара. Това е нарастване с близо 200% през тази година.

„Биткойн е едно от по-лудите спекулативни неща“, каза Гейтс през 2018 г. И той беше готов да заложи срещу успеха му, добавяйки: „Бих залагал срещу него, ако имаше лесен начин да го направя“.

Гейтс обясни, че една от причините, поради които е имал отрицателна прогноза за криптовалутата, е, че смята, че цифровите токени нямат истинска стойност.

„Като клас активи, не произвеждате нищо и затова не бива да очаквате да се покачи“, каза Гейтс в интервюто отпреди две години. „Това е нещо като инвестиция за глупаци.“

Бъфет обясни тази теория в интервю за Yahoo Finance по следния начин: „Просто се надявате следващият човек да плати повече.“

В допълнение към стойността на биткойните, Гейтс повдигна и други опасения относно цифровите валути, които работят в децентрализирана мрежа без управление от централен орган. В публикацията „Питай ме нещо“ на Reddit също през 2018 г. той оспори анонимността на технологията.

„Способността на правителството да открие пране на пари и укриване на данъци и финансиране на тероризма е нещо добро“, пише Гейтс. „В момента криптовалутите се използват за закупуване на фентанил (обезболяващ и наркотичен аналгетик) и други лекарства, така че това е рядка технология, която е причинила смърт по доста хора.“

Някога Гейтс имаше по-ярка перспектива за биткойн. През 2014 г. той заяви, че криптовалутите имат предимство като ефективна транзакция. „Биткойн е по-добър от валутата, тъй като не е нужно да сте физически на едно и също място и, разбира се, за големи транзакции валутата може да стане доста неудобна“, каза той пред Bloomberg през същата година.

Но въпреки настоящите си опасения относно криптовалутите, Бил Гейтс продължава да се интересува от блокчейн технологията зад биткойн - цифровата книга, където транзакциите се потвърждават и записват.

„Има някои наистина добри технологии по отношение на споделянето на бази данни и проверка на транзакциите, за които се говори като за блокчейн, това е хубаво нещо“, каза Гейтс пред CNBC.

Всъщност Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ даде безвъзмездна помощ от 100 000 долара на блокчейн компанията Bitsoko през 2015 г. През 2017 г. фондацията си партнира и с Ripple, създател на криптовалутата XRP, за разработване на технологии за мобилни плащания за бедните.

Гейтс не е единственият милиардер, който му е бил подарен биткойн. През февруари 2018 г. Илон Мъск написа в Twitter, че някой му е дал част от биткойн преди години.

„Буквално притежавам нула криптовалута, с изключение на 0.25 BTC, които приятел ми изпрати преди много години“, пише в Мъск.

Подкрепи Economic.bg