Tesla с безпрецедентна търговия преди дебюта в S&P 500

Компанията на Илон Мъск в понеделник ще се превърне в най-ценната, ставала част от индекса

Tesla с безпрецедентна търговия преди дебюта в S&P 500

Снимка: БТА

768 ~ 1 мин. четене

Присъединяването на Tesla в индекса S&P 500 се очаква да бъде предшествано от търговски бум. Очаква се до края на сесията в петък безпрецедентните 80 млрд. долара от акциите на производителя на електрическите автомобили да сменят собственика си.

Компанията на Илон Мъск в понеделник ще се превърне в най-ценната, която някога е била допускана до основния бенчмарк на Уолстрийт, като представлява над 1% от индекса. Акциите на производителя на електрически автомобили нараснаха с около 60% от средата на ноември, когато беше обявен дебютът му в S&P 500.

Присъединяването към S&P 500 ще принуди фондовете за проследяване на индекси да купят акции на Tesla на стойност над 80 млрд. долара до края на сесията в петък. За да направят това, те ще трябва да продадат голяма позиция в останалите компоненти на индекса, което може да доведе до значително въздействие върху целия бенчмарк.

Докато някои инвеститори разглеждат Мъск като мечтателен предприемач, други се притесняват за пропуснати производствени цели и риск за корпоративното управление, след като той беше принуден да напусне поста председател, за да уреди обвиненията в измами през 2018 г.

Междувременно акциите на Tesla са нараснали с почти 700% до момента, като поставят пазарната ѝ стойност на над 600 млрд. долара и я правят шестата най-ценна публична американска компания. Мнозина обаче я смятат за силно надценена. Тя вече е най-скъпата автомобилна компания в света, въпреки че производството ѝ е доста по-малко спрямо конкурентите Toyota, Volkswagen и General Motors.

През юли компанията отново опита да стане част от индекса, но препятствие с рентабилността ѝ попречи. То вече е премахнато.

Подкрепи Economic.bg