Бизнесът поиска от властта „да си свърши работата“ в енергетиката

Работодателите отправят тежки обвинения към управляващите енергетиката – корупция, некомпетентност, неефективност и кражби

Бизнесът поиска от властта „да си свърши работата“ в енергетиката

Снимка: Красимир Свраков

6246 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Три от четирите работодателски организации отново заговориха за кражби, неефективност, злоупотреби и корупция в българската енергетика, които в крайна сметка поставят страната на първо място по-най-скъпа електроенергия за бизнеса и промишлеността. В емоционално писмо до медиите КРИБ, АИКБ и БТПП пишат, че за пореден ден българският потребител на електроенергия е окраден, без значение дали е обикновен човек или индустриално предприятие.

„Ограбени сме всички от държавната енергетика с милион и половина лева само днес, само за един ден. Изчислено по разликата между псевдопазарната цена и цената, над която ТЕЦ „Марица Изток 2“ работи на печалба. Ако отчитаме и разликата до реалната цена на АЕЦ „Козлодуй“, грабежът достига 4 милиона лева. За един ден“, се посочва в позицията.

Бизнес организациите изрично посочват, кои според тях са отговорните за този грабеж „от алчност, от корупционен интерес, от глупост или некадърност“ - Бойко Борисов, министър-председател, Теменужка Петкова, енергиен министър, Жаклин Коен, изпълнителен директор на БЕХ, Живко Динчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

„Властимащи, призоваваме Ви към нещо простичко – моля, свършете си работата!“, пише в писмото.

Според бизнеса вместо да работи и да предлага електроенергия до капацитета си щом електроенергийният пазар стигне до цени от 136 лева за мегаватчас, ТЕЦ „Марица Изток 2“ предпочита да не работи с пълния си капацитет. „Или може би свенливо отстъпва възможността за печалба другиму? Но не се сещаме на кого“, пише в писмото на трите работодателски организации.

„Сещаме се обаче, че тази „свенливост“ ни излиза двойно, защото доплащаме под формата на какви ли не такси и помощи това неработене, включително и с бонусите на миньори, енергетици и футболисти.“

В момент на тежка криза, не само не се помага адекватно, но и се товарят със стотици милиони фирмите и хората. Искаме спешно да се пуснат всички блокове на ТЕЦ „Марица Изток 2“  или веднага да се извадят от експлоатация и да се съкрати съответния персонал и разходи! И съкращаване на поне един рудник в Мини „Марица Изток“!

Подкрепи Economic.bg