Какво се крие зад указа за правата на жените, издаден от талибаните?

Според експерти талибаните се опитват да покажат друго лице пред света, за да получат това, което искат

Какво се крие зад указа за правата на жените, издаден от талибаните?

Снимка: БТА

2573 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

В петък талибаните издадоха т.нар. „указ за правата на жените“, в който обаче не се споменава нищо за достъпа до образование или работа. Указът бе критикуван от афганистанските жени и експерти, които заявиха, че това е доказателство, че въоръжената група не се интересува от отстояване на основните свободи за милиони афганистански жени, посочва CNN в свой анализ по темата.

Според указа жените не трябва да бъдат принуждавани да сключват брак, а вдовиците имат право на дял от имуществото на своите съпрузи.

Жената не е собственост, а благородно и свободно човешко същество. Никой не може да я даде на никого в замяна на мир... или за прекратяване на вражда“, се казва в указа на талибаните, публикуван от говорителя Забиула Муджахид.

Талибаните бяха притиснати да подкрепят правата на жените от международната общност. Афганистан остана без средства, но въпреки това, лидерите на талибаните налагат ограничения върху образованието на момичетата и забраняват на жените да работят, лишавайки ги от правата, за които те се бореха през последните години.

Афганистанските жени, интервюирани от CNN заявиха, че указът няма да промени живота им, защото правата, описани подробно от талибаните, вече са залегнали в ислямското законодателство. Лидерите на талибаните обещаха, че жените ще имат права "в рамките на ислямския закон", когато дойдат на власт. Не е ясно какво би означавало това или как ще се различава от стриктното тълкуване на закона, наложен от групата от 1996 г. 2001 г., когато на жените бе забранено да напускат дома без мъж настойник, а момичетата бяха блокирани от училище.

Те искат жените да останат по домовете си. В указа не се споменава нищо за училището, университета, дали може да участваме в управлението", коментира 20-годишната Мужда.

Моментът на указа идва, когато Афганистан потъва все по-дълбоко в икономическа криза и на фона на предупрежденията за задаващ се глад. Но е малко вероятно изявлението да стигне достатъчно далеч, за да промени обстановката в страната за жените.

За талибаните става все по-ясно, че правата на жените са наистина сериозна пречка за постигането на някои неща, които те искат от международната общност – признание, легитимност, финансиране , размразяване на активи“, заяви за CNN Хедър Бар, директор по правата на жените в Human Rights Watch.

Лидерите на талибаните се опитват да представят групировката в друга светлина, като дори обещаха, че ще позволят момичетата да ходят на училище. Защитниците на правата на жените обаче не са убедени в чистотата на намеренията им. Според Бар възгледите им никак не са се променили от 1996 г. насам.

Задълбочаваща се криза

Бар отбеляза, че на практика талибаните нямат начин да защитят правата на жените, след като са премахнали всички механизми за това. След като дойдоха на власт, групировката премахна Министерството по въпросите на жените, ключов орган в насърчаването на правата на жените чрез афганистанските закони. Те също така отмениха Закона за насилието срещу жените, подписан през 2009 г.

Прилагането на този указ в повечето части на страната е невъзможно. Талибаните могат да го приложат в столицата и някои части на страната, но повечето части имат свои собствени обичаи, които няма да приемат този указ“, заявява бивша учителка в Кабул.

Въпреки че бракът на възраст под 15 години е незаконен в цялата страна, той се практикува често от години, особено в по-селските райони на Афганистан. Ситуацията се влошава след нахлуването през август, тъй като семействата стават все по-отчаяни пред лицето на влошаващата се икономическа криза.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg