Масов протест във Виена срещу задължителната ваксинация и локдауна

Повече от 40 хил. души протестираха срещу плановете на правителството

Масов протест във Виена срещу задължителната ваксинация и локдауна

Снимка: БТА

3686 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Повече от 40 хил. души преминаха през улиците на Виена, за да протестират срещу наложения локдаун и плановете на правителството да въведе задължителна ваксинация от следващата година, съобщава Reuters.

Миналия месец Австрия стана първата страна в Западна Европа, която отново наложи локдаун заради скок на новоинфектираните с коронавирус. Правителството заяви, че ще направи ваксинацията задължителна от февруари 2022 г.

Протестиращите днес носеха табели с надписи: „Аз ще реша за себе си“, „Направете Австрия отново велика“ и „Нови избори“ - намек за политическите сътресения в страната, които бяха предизвикани от подадената оставка на канцлера Себастиан Курц през октомври. Той е разследван за корупция. 

Тук съм, защото съм против насилствените ваксини. Нарушаването на правата на човека трябва да бъде прекратено“, заяви един от протестиращите пред Reuters.

Около 1200 полицаи бяха разположени, за да се справят с разпръснатите протести, които се сляха в шествие по централния булевард Ринг. Имаше и контрапротест, като в него участие взеха около 1500 души, по данни на полицията.

Полицаите използваха лютив спрей срещу някои протестиращи, които насочиха фойерверки срещу органите на реда, а някои демонстранти бяха задържани. 

Тази седмица парламентарна комисия одобри удвояване на продължителността на локдауна с 20 дни. От началото на затварянето здравните власти отчитат спад на новите случаи. Австрия, страна с население от 8.9 млн. души, съобщи, че от началото на пандемията досега са регистрирани близо 12 хил. смъртни случаи.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg