Какво се случи на имотния пазар през 2007 г. и сега

България е в топ 20 по ръст на цените на жилищата от финансовата криза досега

Какво се случи на имотния пазар през 2007 г. и сега

Снимка: Economic.bg/Архив

Здравната криза, пред която се изправи света с избухването на пандемията от новия коронавирус, неминуемо носи след себе си икономическа криза и рецесия. Изолацията и ограниченията драстично промениха начина ни на живот и навиците ни. Както всеки отрасъл в икономиката, така и имотната индустрия без съмнение ще се повлияе от коронакризата.

Може ли обаче да очакваме да се повтори същият сценарий от финансовата криза през 2007 г. и цените на имотите да се сринат? Това е въпрос, на който все още е трудно да бъде даден отговор. А прогнозите на брокери и представители на агенции за недвижими имоти са доста различни. Някои прогнозират краткосрочен спад, други смятат, че коронакризата няма да повлияе на цените на жилищата в България, докато има и такива, които дори твърдят, че може да се наблюдава и скок на цените.

Според данни на Евростат след 2007 г. до първото тримесечие на 2020 г., когато избухна вирусната пандемия в Европейския съюз, наемите не спираха да растат в държавите членки на ЕС. Сега цените на имотите са доста колебливи и ситуацията във всяка една държава е различна.

След първоначалното рязко поевтиняване след финансовата криза отпреди десетилетие, стойността, на която се продаваха жилищата в отделните държави от Блока, между 2009 г. и 2014 г., останаха почти навсякъде стабилни. След което беше отбелязан значителен скок в началото на 2015 г. И така за периода от 2007 г. до първото тримесечие на 2020 г. наемите са се увеличили с 20.8% в ЕС, а цените на жилищата - с 20.5%.

Ако сравним първото тримесечие на 2020 г. с 2007 г., ще видим, че цените на жилищата са се увеличили в 21 държави от ЕС, а в 6 е отчетено намаление. Като държавите с най-голямо увеличение са Люксембург (+ 91,4%), Австрия (+ 91,3%) и Швеция (+ 82,8%). Най-голям спад пък е отчетен в Гърция  (-35.6%), Румъния (-23.6%) и Ирландия (-17.5%).

България се намира на 16-та позиция по увеличение на цените на имотите за разглеждания период - увеличението е с малко над 40%  Ръст в наемните цени в страната ни, от 2007 г. досега също е отчетен, но е доста по-малък около 15 на сто. Поглеждайки цялата карта на ЕС, която отразява промените на наемните цени на жилищата в държавите от Блока, става ясно, че увеличение има в 26 държави. Единствено в Гърция е ответен спад от 17.5%. Съответно най-висок ръст по този показател е отчетен в Литва (+ 101,8%), следват Чехия (+ 82,2%) и Унгария (+ 75,1%).

Коментари: 0