Приходите на Русия от износ на нефт намаляха близо 3 пъти

С 52.6% по-ниски са и приходите на „Газпром“ от експорта през първите 5 месеца на годината

Приходите на Русия от износ на нефт намаляха близо 3 пъти

Снимка: Wikipedia

Приходите на Русия от експорта на нефт през май 2020 г. са паднали 2.7 пъти спрямо същия месец на 2019 г. – до 3.604 млрд. долара. Това сочи последният отчет на Федералната митническа служба в Москва. В чисто количествено изражение износът на петрол през май е нараснал с 1% спрямо същия месец на миналата година – до 121.15 млн. барела.

Припомняме, че през април приходите на Русия от износа на петрол бяха паднали близо 2 пъти спрямо същия месец на миналата година.

Разбира се, рязкото намаление на постъпленията от експорта на „черно злато“ се дължи на драстично по-ниските му цени спрямо същия период на миналата година. По данни на руското финансово министерство цената на основната стока, изнасяна от страната – руския сорт петрол Urals, през май 2020 г. се е повишила с близо 70% спрямо април тази година, но въпреки това остава 2.3 пъти по-ниска спрямо май 2019 г. За сравнение, средната цена на Urals през май тази година беше 31.03 долара/барел, докато през същия месец на миналата година рафинериите в Европа го купуваха средно за 70.93 долара/барел.

Като цяло през първите 5 месеца на година износът на нефт от Русия е намалял в количествено изражение с 3.3% спрямо същия период на миналата година – до 657 млн. барела, а в парично – с 32.6% до 33.677 млрд. долара.

Още по-фрапираща е разликата в количествено и парично изражение при експорта на нефтопродукти от Русия. През май при него се отчита количествен ръст от 10.8% спрямо май миналата година, като приходите са паднали два пъти – до 2.673 млрд. долара.

Федералната митническа служба на Русия отчита и драстичен спад на приходите на „Газпром“ от износа на природен газ. За първите 5 месеца на годината те са паднали с 52.6% спрямо същия период на миналата година – до 9.687 млрд. долара. Заради топлата зима обаче и количествата изнесено синьо гориво също са по-малко спрямо същия период на миналата година: спадът е 23.3% - до 73 млрд. куб. метра. Конкретно за май приходите на „Газпром“ от експорта на природен газ са намалели спрямо април с 14.9% - до 1.123 млрд. долара. Припомняме, че според законите на Русия единствената компания, която може да изнася природен газ, е именно „Газпром“ чрез „Газпром експорт“.

Коментари: 0