Роботите могат да помагат, но не и да заместят учителя

В Пловдив се намира първото референтно училище на Google в България и на Балканите

Роботите могат да помагат, но не и да заместят учителя

Снимка: Unsplash

Личността на учителя е основен фактор за мотивация на учениците. Един учител със своята личност може да окрили всяко дете, да го запали да следва мечтите си, да не се отказва пред трудностите. В този смисъл виждам ролята на роботите само като помощници на учителите. 
Това каза в интервю за Kmeta.bg Вихра Еремян, директор на езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив, което първото референтно училище на Google в България и на Балканите. В света има няколко стотин такива и ЕГ „Иван Вазов“ е част от тази общност и има възможност за връзка с други такива училища за споделяне на опит, идеи и добри практики. За да бъде окачествено като такова, едно училище трябва да премине през цял процес и сертификация от Google. 
Вече трета година пловдивската езикова гимназия ЕГ „Иван Вазов“ случва своята дигитална трансформация и благодарение на това успя да посрещне извънредното положение добре подготвена. При избухването на пандемията училището вече има натрупан опит в облачните технологии, а платформата G Suite за Образованието на Google е ежедневие за учителите и учениците. 
Също така има създадени виртуални класни стаи по всички учебни предмети за всички паралелки. Налични са и две паралелки, които работят по модела 1:1, т.е. учениците  и учителите работят със собствени устройства в училище и вкъщи.
„Тази предварителна работа ни даде възможност от първия ден на обявеното извънредно положение да продължим обучението на учениците безпроблемно“, коментира Вихра Еремян.
На въпрос дали трябва всяко училище да има облачна алтернатива, тя казва, че тези технологии са допълващи и създават среда за екипна работа, преодолявайки времето и пространството. „Облачните технологии дават големи предимства относно оптимизирането на времето за работа, както на учителите, така и на учениците“, смята Вихра Еремян.
Цялото интервю може да прочетете на Кмета.bg
За възможностите за дигитализация на образованието – добавената стойност и опасностите от това – ще коментираме задълбочено на Конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“ на 17 юли от 10:00 ч., която ще се излъчва и на живо във Facebook страниците на Economic.bg. Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.
Коментари: 0