Какво ще се промени в Турция с извънредното положение

Очакват се редица забрани, цензура в медиите, изземане на имущество, смъртно наказание

Какво ще се промени в Турция с извънредното положение

Най-актуалният въпрос, който вълнува всички в момента, е какво ще се промени в Турция, след като снощи президентът Реджеп Ердоган обяви 3-месечно извънредно положение.

То влезе в сила в полунощ, но предстои да бъде одобрено от турския парламент. След това правителството ще започне да преприема конкретни мерки. През тези 3 месеца Ердоган ще председателства заседанията на кабинета, където ще се приемат нови закони или ще се променят настоящи.

Предвижда се създаването на специален наказателен трибунал, който ще съди участниците в метежа и построяването на нов затвор, където да излежават получените присъди.

Възможно е въвеждането на полицейски час и засилено присъствие на органите на реда, забрана на събиранията и протестите, засилен контрол върху медиите (дори закриването на някои), чести обиски и конфискации на имущество.

Всякакви форми на излъчване и публикуване на текстове, аудио и видео файлове могат да бъдат контролирани, ограничавани или дори забранявани. Това вероятно ще важи и за социалните мрежи.

Промените ще засегнат и жандармерията, която вече няма да съществува като самостоятелно звено, а ще стане част от полицията.

В снощното си интервю Ердоган предупреди, че ще има още арести и се закани „да изчисти всички вируси във въоръжените сили“.

Пътният трафик може да бъде забранен в определени периоди или определени зони. Някои зони могат да бъдат отделяни, обградени или евакуирани. Държавата може да поеме контрола върху трафика по суша, въздух и вода.

Въпреки критиките на много държави, много е вероятно и връщането на смъртното наказание. Ердоган обяви своята готовност да го направи, ако получи подобно искане от парламента. След това стана ясно, че Турция временно прекратява действието на Европейската конвенция за правата на човека на своя територия. Това на практика развързва ръцете на властите за връщане на смъртното наказание. 

Коментари: 0