Инвестираме над 3 млн.лв. в България и разкриваме 1085 работни места

Предстои да отворим офис и в Букурещ

Инвестираме над 3 млн.лв. в България и разкриваме 1085 работни места
Автор: Илия Лазаров

Ивайло Славов има повече от 20 години международен опит в областта на информационните технологии, финансовите услуги, IT-аутсорсинга, аутсорсинга на бизнес процеси и човешки ресурси. Той е съосновател и главен изпълнителен директор на „Булпрос”. Преди това той заема различни ръководни постове в Microsoft, Adecco, SEB, Unisys и Comparex (PC Ware). 

Има магистърска степен по Международна бизнес администрация и бакалавърска степен по Международни отношения от Университета за национално и световно стопанство. Освен това е и дипломиран икономист от университета „Гьоте” във Франкфурт на Майн. Economic.bg разговаря с него за бъдещата инвестиция на "Булпрос" в България и бъдещите планове на компанията за развитие. 

 

Г-н Славов, разкажете ни малко повече за дейността на BULPROS.

BULPROS заема 12-о място сред най-бързо развиващите се технологични компании в Централна и Източна Европа и №1 в България, според проучване на Deloitte Technology. Дружеството е ориентирано към предлагането на услуги и решения с фокус върху мобилност (Enterprise Mobility) и съвместна работа в корпоративна среда (Enterprise Collaboration), облачни технологии (Cloud), големи бази данни (Big Data & Analytics), Интернет на нещата (IoT) и аутсорсинг (Outsourcing).

BULPROS е технологичен партньор, интегратор и доставчик на решения и продукти на Cisco, Microsoft, IBM, VMware, SAP, Hortonworks, Oracle, Red Hat, T-Systems, MaPR, Unisys и други.

BULPROS е златен партньор на Microsoft в областта на разработка на софтуер, което е високо отличие и показва дълбоката технологична експертиза и познаване на технологиите на Microsoft. Фирмата е един от малкото партньори на Microsoft част от Azure Circle – програма, в която участват партньори със задълбочени познания в областта на облачните технологии и решения.

През юни 2015 г. BULPROS спечели съвместен проект с голяма компания за продажби на телесейлс и телемаркетинг услуги с фокус върху облака във Варшава – innotec Marketing Gbhm и така разшири локациите си, от които предоставя решения към своите клиенти. В момента над 70 служители на BULPROS работят в офиса на компанията в Полша.

Част от семейството на BULPROS са и INTRACOL, InteQrity и Innexys. INTRACOL е компания, с фокус върху корпоратвни решения за колаборация, Big Data & анализ, интернет на нещата. InteQrity е консултантска ИТ компания, предлагаща високо професионални услуги в областта на корпоративната интеграция и архитектура. Компанията предоставя ИТ услуги и решения, консултации с фокус върху Oracle, TIBCO, и Red Hat.

Innexys предоставя цялостни бизнес решения базирани на CRM, ERP и BI технологии, като по този начин клиентите получават бизнес ориентирани консултации и създават решения за корпоративна колаборация и подобряване на продуктивността, управлението на процеси и дигитална трансформация.

Какво представлява проектът за инвестиция, заради който получихте сертификат „Клас А“ от Българската агенция за инвестиции?

BULPROS планира да разшири дейността си в България, като инвестира в материални и нематериални активи и открие нови работни места. Инвестицията е в подкрепа на продължаващата експанзия на компанията на глобалния пазар. Инвестиционният проект е в размер на над 3 млн. лева в активи и разкриването на 1085 работни места в областта на ИТ услуги и обслужване на клиенти до 1 януари 2019 г.

Във връзка със започването на работа на новите служители компанията ще инвестира в закупуването на нужните офис мебели, компютърно оборудване и софтуерни лицензи. В рамките на целия проект BULPROS ще проведе и обучения, в размер на 250 хил. лв.

Какви служители търси вашата компания?

Хора с техническо образование или с опит в управлението на проекти. Също и млади хора, които сега завършват. Те ще бъдат обучени, за да могат да поемат по пътя на по-опитните ни служители. Във връзка с инвестиционния проект ще бъдат наети хора в областта на услуги, свързани с информационните технологии и във връзка с дейности на телефонни центрове за услуги (т.нар. кол-центрове).

Изпитвате ли затруднения с намирането на квалифицирани кадри?

Не е лесно. Организираме много събития, дни на отворени врати, стажантски програми, практикантски програми, менторски програми. Също така по улеснената процедура за „синя карта“ наемамеквалифицирани кадри от страни като Македония, Сърбия, Украйна, Беларус, Русия.

Каква е средната заплата в BULPROS?

Средната заплата в компанията е около 2500 лв.

В края на миналата година планирахте разширяване на бизнеса ви в Европа и САЩ. Какви действия предприехте в тази насока? Кои са приоритетните ви пазари и към кои други ще се насочите?

Външните пазари за нас са важни заради технологичния ни фокус през тази година – IoT, Big Data, Cloud, Сollaboration, Enterprise Mobility. В Европа и в САЩ  компетенциите в тези области са изключително търсени в момента, което позиционира нашата компания като правилния партньор на много фирми, които търсят партньори с такава специализация. Освен компетенциите ни в тези области много компании проявяват интерес към продуктовите линии на фирмата. След откриването на офиса ни във Варшава през миналата година, планираме да отворим и офис в Букурещ, от който да доставяме услуги на наши клиенти. 

За постигането на успех в продуктовия ни бизнес на различните пазари за нас е важно да изградим и разширяваме  мрежата си от партньори. Следвайки глобалната експанзия, отворихме нови по-големи офиси в Сан Хосе, Калифорния и във Франкфурт на Майн, Германия. По този начин ще можем да предоставяме отлични услуги и качествени софтуерни продукти на повече клиенти от Щатите и централно-европейския регион.

Върху кои технологични области се фокусирате през 2016 и 2017 г.? Какви са бъдещите цели на компанията?

Дигитална трансформация, информационна сигурност и облачни услуги са трите сфери, в които ще се фокусираме през тази и следващата година. Планираме продължаване на експанзията на други пазари по естествен път и чрез придобивания.

Коментари: 0