Калфин: Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга

По думите му само след два месеца страната е щяла да спре плащанията по външния дълг

Калфин: Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга
3680 ~ 1 мин. четене

Държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг. Това обяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин пред БНР.

По думите му само след два месеца страната е щяла да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка. Според него проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено.

„Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания”, заяви вицепремиерът.

„Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015 г., в него пише – издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос”, попита Калфин.

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.

„Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало „против”, имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията”, коментира Ивайло Калфин.

Коментари: 0