От днес Украйна е с най-високите лихви в света

Централната банка се опитва да стабилизира гривната и да предотврати пълен крах на финансовата система в страната

От днес Украйна е с най-високите лихви в света
200 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

От днес лихвата по рефинансиране към централната банка на Украйна се покачва от 19,5% до 30%, съобщава Bloomberg. По този начин страната става с най-високата основна лихва, сред всички пазари по света, за които агенцията за бизнес информация събира данни.

Според Националната банка на Украйна, стъпката има за цел „да стабилизира ситуацията на паричните и кредитните пазари“. Това е петата спешна намеса на институцията от началото на миналата седмица, в опит да бъде спряно потъването на гривната и страната да избегне абсолютния финансов колапс до постигането на спасително споразумение с кредиторите.

Подкрепата за валутата вероятно ще дойде с цената на допълнителен ликвиден удар за и без това изпитващата сериозни затруднения икономика. Скъпият заемен ресурс буквално ще изстиска паричния ресурс от местните банки, компании и домакинства. Сриват на гривната вече предизвиква паника сред потребителите и дестабилизира банковата система. Конфликтът в източната част от страната „изтри“ над 15% от брутния вътрешен продукт на Украйна за една година, става ясно от данните за последното тримесечие на 2014 г.  

Преди покачването на лихвения процент до най-високите му нива от 2000 г. насам, централните банкери опитаха да повлияят на пазарите със затягане на капиталовите контроли и дори еднодневно замразяване на валутната търговия, но без траен резултат. Регулаторите въведоха и изискване износителите да обменят 75% от приходите си в чужда валута.

Гривната загуби около 60% от стойността си спрямо щатския долар през последната година, превръщайки се в най-зле представящата се валута в света. Показателно за високата ѝ волатилност е, че само от началото на тази година, в цели 5 дни обменният курс е нараствал или спадал с над 15%. Официалната инфлация за януари е 28,5%, а за една година цените в Украйна са се покачили с над 270%. Това нарежда страната на второ място в света след Венецуела. Ако пък се отчете черния валутен пазар, то страната фактически се доближава вече до хиперинфлация.   

Основният индекс на фондовата борса в Киев отстъпи след анонса с 1,9% до малко над 1114 пункта. Държавните ценни книжа от основната емисия на страната, с падеж през юли 2017 г. и лихва 9,25%, поскъпнаха с 0,82% до 44 цента за долар номинал. За последните четири дни книжата са добавили 2,5 цента за 1 долар. Гривната се стабилизира с над 9% до 28 за долар.


Страната е във фактическа невъзможност да обслужва задълженията си, валутните ѝ резерви са на символични нива и държавните облигации продължават да се търгуват на настоящите нива, единствено поради очакваната помощ от Международния валутен фонд. Спасителната програма е на стойност 17,5 млрд. долара и включва както парични траншове, така и отписване на дълг от кредиторите. Според управителя на централната банка Валерия Гончарева, парламентът вече е приел всички изисквани от финансовата институция законодателни изменения, за да бъде преведена първата „инжекция“.

Подкрепи Economic.bg