Обама удължи санкциите срещу Русия

В същото време, лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия изразиха готовност за налагане на нови ограничения срещу Москва

Обама удължи санкциите срещу Русия
80 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Президентът на САЩ Барак Обама удължи действието на санкциите срещу Русия с още една година – до 6 март 2016 г., съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение от администрацията на Белия дом.

Вашингтон въведе различни ограничения за някои руски компании, политици и приближени до властта бизнесмени на 6 март 2014 г. Причина за налагането им стана конфликта в Украйна, анексирането на Крим и ролята, която Съединените щати считат, че Москва има в подкрепата на сепаратистите в Източната част на страната. Целта, според президентската администрация е „повишаване на политическата и финансовата цена за осъществяване на руската агресивна политика“. Обхватът им бе разширен със заповеди на 17, 20 март и 19 декември миналата година.

Днес санкциите засягат 14 руски компании от отбранителната индустрия, приближени на руския президент Владимир Путин, финансирането на шестте най-големи руски банки, както и четири енергийни компании. Прекратено е и финансирането на американски износ за Русия, както и осъществяването на различни програми за развитие в страната. Наложена е и забрана за износ на стоки, услуги и технологии, касаещи ключови за Москва сектори в икономиката. Тази мярка представлява сериозна пречка пред Русия в опитите ѝ да развие добив на нефт и газ от шисти, за което бе привлечено партньорството на редица световни енергийни гиганти.

Съобщението идва няколко часа, след като лидерите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия проведоха видео конферентен разговор, включващ и председателят Европейския съвет. Според официални лица, шестимата са се обединили около тезата, че са готови да ускорят санкциите, ако систематичните нарушения на примирието в Източна Украйна продължат. Две седмици след влизането в сила на второто мирно споразумение от Минск, все още се водят епизодични сражения, а двете страни не успяват да контролират напълно всички свои части.

„Лидерите са готови да решат за въвеждането на нови санкции, ако споразумението от Минкс продължи да се нарушава“, се посочва в позиция на Европейския съюз, която припомни говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Говорител на Белия дом посочи, цитиран от Reuters, че Барак Обама е използвал разговора, „за да изкаже възмущението си от невъзможността на Русия и сепаратистите да спазват договорките, които самите те са постигнали“.

Френският президент Франсоа Оланд е настоял да се увеличи капацитета на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE).

Коментари: 0