Калфин подаде оставка

Премиерът е приел оставката на социалния министър след разговор с него

Калфин подаде оставка

Министър-председателят Бойко Борисов прие депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщиха от правителствения пресцентър. 

Борисов и Калфин са провели разговор, в който са изразили "взаимна благодарност за съвместната си работа".

„Оттеглям се от правителството по решение на ПП АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници. Благодаря на премиера за възможността и подкрепата, която ми даде да работя за българските граждани на тази отговорна позиция. Благодаря и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които подкрепяха управлението за подкрепата и за приетите особено важни закони и решения”, заяви Калфин в съобщение до медиите.  

По-рано днес ръководството на АБВ обяви, че възнамерява да напусне управлението. От там обявиха, че окончателното решение ще бъде взето на 15 май, в неделя, от конгреса на партията.

Причината за внезапното решение на партията е, че никой от членовете на партията не е бил поканен на политическите консултации за Изборния кодекс. Действително в дебатите за изборното законодателство участваха единствено членове от ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичния фронт.

В момента се водят тежки разговори между ГЕРБ и патриотите, които настояват за ограничаване на разкриването на изборни секции в чужбина. Те заплашиха премиера, че ако текстовете се ревизират и ветото на президента Росен Плевнелиев не бъде отхвърлено, ще оттеглят подкрепата си за кабинета.

Коментари: 0