Калфин става вицепремиер по социалната политика

АБВ ще подкрепи съставянето на правителство

Калфин става вицепремиер по социалната политика

Снимка: БГНЕС

3596 ~ 2 мин. четене
АБВ ще подкрепи и в парламента програмната декларация и съставянето на правителство. Това заяви председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин. 
Геоги Първанов заяви от своя страна, че се надява на солидно партньорство. Националният съвет на АБВ е одобрил Ивайло Калфин да бъде вицепремиер по труда и социалната политика в новия кабинет, съобщи БГНЕС.

И аз, и колегите му, които участвахте в преговорите от името на АБВ сме удовлетворени от консултациите между политическите партии. По никакъв начин не сме се занимавали с договорки или уточнения, които са извън знанията на медиите, заяви Калфин, който обяви решението на АБВ да вземе участие в бъдещия кабинет на ГЕРБ, заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

В програмната декларация, във вида, в който тя е днес, ние виждаме голяма част от приоритетите, които АБВ пое в предизборната кампания. В програмната декларация има над 40 текста предложени от коалиционните партньори, каза Калфин.

Предстои в 15.30 ч.  днес в зала „Запад” в Народното събрание да бъде подписано коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Веднага след това ще влязат представителите на Патриотичния фронт, които чрез своя декларация ще обявяват подкрепа към програмната декларация за управление, изготвена в последните дни след серия от консултации. След това ГЕРБ ще се премести в зала „Изток”, където АБВ ще процедира по подобен начин.

След края на тези процедури лидерите на четирите партии - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ ще отидат заедно в президентството, където мандатоносителят ще предложи на държавния глава състав и структура на Министерски съвет.

Още от нощта на изборите ние заявихме, че трябва да се търси най-широко национално съгласие. Бихме искали разбира се да видим възможно най-широко участие в нея, каза Калфин. За съжаление някои от политическите сили априори отказаха да участват в преговори по същество и съдържание. След техния отказ, на практика ние участвахме заедно с ГЕРБ, РБ и ПФ, обясни Калфин.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg