Калфин: Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да е плавно

Проектът за пенсионна реформа е почти готов, предстоят публични дискусии и гласуването му в парламента

Калфин: Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да е плавно
256 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

До края на месеца ще бъде готов проектът за реформа в пенсионната система. Това обяви в Силистра вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, предаде БНР. 

Проектът за пенсионната реформа съдържа над 30 мерки. Те ще бъдат подложени на публично обсъждане и ще се дискутират със социалните партньори, заяви Калфин.

Не са приемливи предложения, свързани със замразяване на сегашната система и това го знаят даже депутатите, които го предлагат. При настоящата демографска картинка, ако запазим сегашната система, след 10-15 г., действително обричаме хората на съвсем мизерни пенсии“, добави вицепремиерът.

Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да става плавно, смята министърът. Целта е за трета категория труд 65 години, като според мен това би трябвало да се случва достатъчно плавно. Вървим към още един път оглеждане на всички възможности за ранно пенсиониране.

През 2014 г. средната възраст за пенсиониране е 57 години и 4 месеца. Тя е доста ниска. В мерките вървят предложения за по-ранно пенсиониране на този, на който не му достигат години. Също така търсим възможности за увеличаване на вноските. Това, което предлагам, е по-плавно, но за по-дълъг период, заяви Калфин. 

Социалният министър очаква проектозаконът да влезе за обсъждане в парламента в началото на май, а реформата да стане факт, преди началото на лятната ваканция на депутатите.

Коментари: 0