Камарата на архитектите иска спиране на обществената поръчка за площад „Св. Неделя“

Условията в конкурса лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой фирми

Камарата на архитектите иска спиране на обществената поръчка за площад „Св. Неделя“

Снимка: Economic.bg

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за ремонт на площад „Света Неделя“. Според тях условията в конкурса лишават от право на участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми.

От КАБ добавят, че условията по търга не са пряко свързани с качеството на проектите, а напротив - убиват конкуренцията на добри идеи, насърчават монополите и дискриминират проектантите.

От Камарата искат от Столична община да направи конкурса международен, с широк достъп на български и чуждестранни архитекти. Според тях в сегашния си вид процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа. От Камарата добавят, че трябва да се следва философията на съвета, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти.

Въпреки че отново по настояване на Камарата на архитектите критериите за участниците в поръчката бяха занижени, според тях сбърканата концепция за конкурса не е променена.

Първоначално критериите бяха общ оборот от 1.5 млн. лв. и оборот от 750 хил. лв. по подобни проекти за последните 3 г., както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в конкурса. Финансовите изисквания бяха намалени наполовина, а екипът беше редуциран до 5 души. Изискването екипът да е проектирал подобно градско пространство с площ 25 000 кв. м също беше намалено – на 15 000 кв. м, но и в този размер то все така рязко стеснява кръга на участниците и избора на идеи.

Колегията подчертава, че е в интерес на цялото общество концепцията за бъдещия вид на площад „Света Неделя“ да бъде избрана по най-добрия професионален начин със съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура.

Коментари: 0