\"Каменица\" затваря завода си в Пловдив

Около 100 души остават без работа

\
4343 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

От началото на следващата година „Каменица“ ще закрие производството си на бира в Пловдив и ще премести основната си дейност в Хасково. Общо 107 служители от различни нива се очаква да останат без работа, като само 16 от тях ще получат предложение за постоянна заетост в бъдеще. 

33-ма ще бъдат временно заети в следващите 9 месеца до приключване на дейността на предприятието, на останалите 58 договорите ще бъдат прекратени със солидни компенсации. Това съобщи генералният директор на „Каменица“ Марко Ниавро.

Съкратените служители остават с утехата, че ще получат по няколко заплати на куп като за тези с по-дълъг стаж те ще бъдат 12.

Причината „Каменица“ да закрие основания през 1881 г. завод в Пловдив е, че в момента се намира много близо до центъра на града, което прави поддръжката и бъдещото развитие изключително трудно. Когато пивоварната е започвала работа в края на ХІХ век се е намирала в покрайнините на града.

Въпреки че производството в Пловдив се закрива, „Каменица“ ще остане в града на тепетата. Предвижда се на 3000 кв. метра от имота им в центъра на Пловдив да направят близо 2 млн. евро инвестиция в изграждането на съвременна „пивоварница Каменица“, Музей на бирата, открита сцена, фен магазин, ресторант и други. Съществуващите сгради в момента ще бъдат разрушени. За останалите 31 хил. кв. метра от имота ще се търси подходящ инвеститор.


Подкрепи Economic.bg