Караниколов: Инвестициите ще продължат да се увеличават през 2019 г.

През 2018 г. планираните инвестиции по сертифицираните проекти са били над 800 млн. лв., обяви икономическият министър

Караниколов: Инвестициите ще продължат да се увеличават през 2019 г.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Очакванията ни са през 2019 г. инвестициите да продължат да се повишават. Към настоящия момент в Българската агенция за инвестиции (БАИ) има над 60 проекта в процес на сертифициране, които са на стойност 1.7 млрд. лв. с потенциал да бъдат разкрити още 7000 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на 13-ите годишни награди „Инвеститор на годината”, организирани от БАИ.

Той изнесе статистика, според която през изминалата година планираните инвестиции по сертифицираните проекти са били над 800 млн. лв., като превишават над два пъти тези от 2017 г. „Този двоен ръст е изключително показателен, но още по-радващо е, че през 2018 г. отчетохме подобряване и на структурата на инвестициите“, подчерта Караниколов. По думите му високото ниво на инвестициите в производството и нарастването им е индикатор за успешната политика на Министерството на икономиката и БАИ в тази област.

Икономическият министър връчи голямата награда „Инвеститор на годината“ 2018 г. на „Юск Бул“ ЕООД. Компанията е на българския пазар от 2005 година, като до момента е инвестирала 200 млн. лв. и е разкрила нови 300 работни места.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов взе специалната награда на вечерта за Изключителен принос за българската икономика, научноизследователската и развойна дейност. Той също получи приза от министър Караниколов.
Коментари: 0