Чинкуе Тере ще глобява с 2500 евро туристите по джапанки

Заради зачестилите инциденти по стръмните пътеки

Чинкуе Тере ще глобява с 2500 евро туристите по джапанки

Снимка: Pixabay

Туристите, които заминават за популярния район на Италия Чинкуе Тере през лятото, могат да бъдат глобени до 2 500 евро, ако не носят подходящи обувки.

Джапанките, обувките на ток и сандалите са причина за редица неприятности и инциденти с туристи по стръмните, криволичещи пътеки между рибарските села.

Планинските спасителни екипи вече са загубили търпение заради лошо обутите туристи и сега местните власти предприемат строги мерки.

Ще бъде стартирана информационна кампания за информиране на посетителите, преди да бъдат въведени глоби в размер от 50 до 2500 евро, като сумата зависи от причинените неудобства и разходите, направени при спасяването на туристи.

"Проблемът е, че хората идват тук, мислейки, че са на морския бряг, но пътеките над селата са като планински пътеки", каза за британския  "Телеграф" Патрицио Скарпелини, ръководител на националния парк Чинкуе Тере.

През 2018 г. местните спасители трябвало да помагат на немски туристи, тръгнали да изкачват стръмните пътеки с бебешка количка, както и на мъж със шина на крака, който останал на скала. Доброволците от местния спасителен клуб казват, че пътеките тук са като алпийските и не бива туристите да ги подценяват.

Чинкуе Тере е все по-популярен район сред туристите и от 2016 г. въведе такси. Според местните туристически органи посетителите на ден в региона са милион и половина души.
Коментари: 0