Караниколов: Водим разговори с Tesla за производство в България

Според икономическия министър България все още има шанс да привлече завода на Volkswagen

Караниколов: Водим разговори с Tesla за производство в България

Снимка: Economic.bg/Архив

Имаме контакти, имаме писмена кореспонденция с тях, но нека те да се запознаят с България и видят какво можем да предложим. Така министърът на икономиката Емил Караниколов отговаря в интервю за „24 часа“ на въпроса за евентуален интерес от страна на американската компания за електрически автомобили Tesla Inc към страната ни. Той също така заяви, че все още се водят разговори с германската Volkswagen AG, въпреки че от ръководството вече официално заявиха, че новият им завод или ще бъде в Турция, или няма да има въобще нов завод.

„Нашите амбиции са две - едната е за производство на автомобили, другата е за производство на батерии и акумулатори. С Tesla бихме започнали и с производство на части, но за нас най-добре е завод за автомобили или за батерии и акумулатори“, каза Караниколов.

*От министерство на икономиката потвърдиха пред Economic.bg, че има изпратени писма от ведомството до Tesla още в края на миналата година. Засега кореспонденцията е едностранна и все още няма отговор от страна на американската компания. „След като те се запознаят с всичко, което им предлагаме, ще ни изпратят отговори и ще кажат в зависимост от това какви са техните бизнес планове и разчети, дали искат. Ние сме готови“, казаха от министерство на икономиката.

Според него Volkswagen все още не е взела окончателното си решение. „Ние сме длъжни да изчакаме. За съжаление, никой не е казал: „Състезанието приключи, насочете се другаде“. България остава на разположение, като до момента нямаме нови отправени запитвания от Volkswagen и не е изискана допълнителна информация. Ние готвим писмо, с което да ги уведомим как е приключила 2019 г., да им дадем актуалните икономически параметри за България. Но решението си е тяхно“, добави той. За министъра самият факт, че останахме с Турция на финала в състезанието за построяването на завода, е добра реклама за България.

Той каза още, че има запитвания още миналата година от английски компании. „Ние сме отговаряли, но няма нещо конкретно. Самият бизнес, който е на Острова, не приема една среда, в която няма яснота, но пък от друга страна, да зареже една голяма инвестиция, която вече е направена и да отиде другаде, не е лесно. Все още се изчаква“, каза Караниколов.

 Писмо е написано и до европейския офис на „Хюндай“, става ясно от думите на министъра, но все още се чака отговор.

*Статията е редактирана в 17:50 ч. на 7 февруари 2020 г. 

Коментари: 0