Каролев: Ако службите са закъснели за случая с Венецуела, трябва да има уволнения

В превеждането на парите няма нищо незаконно, основанието за превода може да е незаконно, обясни икономистът

Каролев: Ако службите са закъснели за случая с Венецуела, трябва да има уволнения
Службите са тези, които трябва да потърсят отговорност за преводите на пари от Венецуела в българска банка, и ако се окаже, че са закъснели с разкриването на схемата, трябва да има уволнения. Това коментира икономистът Владимир Каролев пред БНТ по повод информацията, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) проверява българска банка заради парични преводи, получавани от Венецуела. Става дума за милиони евро с източник Държавната петролна корпорация на страната.

Съществува доста силен контрол, ако някой иска да си върши работата. За всички суми над 10 000 трябва да се попълни декларация за произхода на парите и едно от копията отива в ДАНС, където трябва да има служители, които следят. В самия факт, че са преведени парите, няма нищо незаконно. Може да бъде незаконно основанието за превод, обясни икономистът.

Каролев призова да не се създава паника по отношение на стабилността на банките в страната, за да не се стигне до крайни случаи с масово теглене на пари от вложители.

Според него случаят няма да навреди на имиджа на България, тъй като е възможно пари от Венецуела да са изнасяни към множество банки в множество държави, включително САЩ.

"Не мисля, че това е голям срам за България, освен ако не се окаже, че е от много отдавна и е ставало години наред. Тогава наистина е проблем", коментира Каролев.

Припомняме, че венецуелската държавна  петролна компания е под санкции от страна на САЩ и именно американските служби са тези, които са дали данните за започване на разследването.
Коментари: 0