Киберпрестъпниците печелят 600 млрд. евро годишно

Те вече искат откуп в биткойни, за да отблокират хакнатите системи

Киберпрестъпниците печелят 600 млрд. евро годишно
3659 ~ 2 мин. четене

„Киберпрестъпленията генерират печалби за кибербандите от 600 млрд. евро годишно в световен мащаб,” коментира пред Bulgaria On Air националният координатор по киберсигурността Георги Шарков. И това са само докладваните щети. По думите на Шарков много от пораженията не се докладват, тъй като институциите, в това число и финансовите организации, често не съобщават, че са станали жертва на кибератаки, за да не се наруши доверието в тях.

„За 2013 г. ние имаме близо 9 хил. сигнала за нашата страна, от които 167 бяха разпознати като сериозни атаки. За 2014 г. този брой намалява – около 3 хил. е, но те са доста по-организирани. Около 600 от тях са разпознати като сериозни. Различните са целите на атаките – институции, и индивидуални IP адреси,” заяви шефът на Изпълнителната агенция по електро-съобщителни мрежи и информационни системи Красимир Симонски.

„При индивидуални IP адреси целта е да се проникне в компютъра, да се зомбира този компютър и той да започне да изпълнява нареждания от разстояние. Именно по този начин се организират и сериозните атаки – на зомбирани компютри се подава команда те да атакуват конкретната цел в киберпространството,” обясни Симонски.

„С 80% са нараснали атаките със зловреден код у нас само за последните 2 г. От 5 % през 2013 г., те са вече 86 на сто от всички кибератаки в страната,” обяви експертът. За да отблокират хакнатите системи, киберпрестъпниците вече искат откупи в биткойни, за да не могат да бъдат проследени.

„Вече имаме случаи на криптиране на информацията на нарочените компютри. Това на практика блокира цялата информация и не можете да стигнете до нищо на своя компютър – всичко е криптирано. И от Вас на практика се иска откуп, за да Ви се отблокира компютъра. Откупа го искат във виртуална валута – биткойни, за да не може да се проследи до кого ще стигнат парите,” обясни Симонски.

Подкрепи Economic.bg