Китай може да въведе данък върху обмяна на валути

Тази мярка може да изплаши инвеститорите

Китай може да въведе данък върху обмяна на валути
288 ~ 1 мин. четене

Китай може да наложи данък върху валутните сделки, за да се предотврати изтичането на капитали, ако се увеличи основният лихвен процент на Федералната резервна система (FRS) на САЩ, заяви представителят на държавната администрация на Китай Уанг Юнгуй.

Този налог бе наречен "данък Тобин ", в чест на американския икономист Джеймс Тобин, Нобелов лауреат през 1981 година, който го предлага. Според него, въвеждането на данък върху сделки в чуждестранна валута, би могло да доведе до намаляване на валутните спекулации.

Както каза Юнгуй, повишението на ставката от ФЕД ще доведе до изтичане на капитали от Китай и ще усложни задачата за поддържане на валутния курс на юана на стабилно ниво. Данъкът върху валутните операции е един от инструментите, чрез които властите могат да се справят със ситуацията, добави той.

Въвеждането на "данък на Тобин" удари доверието в паричната политика на Китай, отбелязват анализатори на UBS Group, докато експерти от Citi Private Bank наричат тази мярка "късогледа" и способна да изплаши инвеститорите.

Подкрепи Economic.bg