Китай отчете по-силен от очаквания износ

Търговският излишък на страната със САЩ остава близо до рекордните нива

Китай отчете по-силен от очаквания износ

Снимка: Pixabay

Растежът на китайския износ неочаквано се ускори през юли, въпреки че през този месец САЩ наложиха наказателни тарифи върху стоки за 34 млрд. долара, внасяни от Китай. Към всичко това трябва да се добави, че търговският излишък на Пекин спрямо Вашингтон остава на рекордно високо ниво, а тази тема беше в основата на решението на президента Доналд Тръмп да въведе високи вносни мита върху стоманата и алуминия, след което започна търговската война с Китай.

Вносът на азиатската държава също се е повишил много по-бързо през юли, благодарение на все още стабилното вътрешно търсене, показват официалните статистически данни, публикувани в сряда. Много се е повишил вносът на медна и желязна руда.

Износът на Китай през юли е нараснал с 12.2% спрямо същия месец на предходната година, като надхвърли очакванията за ръст от 10%. През юни ръстът бе 11.2%.

По-слабият юан, който се обезцени до 4-месечно дъно между април и юни, вероятно е неутрализирал частично 25-процентните американски мита, наложени в началото на юли.

Търговският излишък на Китай със САЩ се е понижил съвсем леко до 28.09 млрд. долара през миналия месец от рекордните 28.97 млрд. долара през юни. Вашингтон отдавна критикува Пекин заради тази тема, като настоява той да бъде намален. Разногласията между двете големи икономики обаче се задълбочават и вече са отвъд просто търговския баланс. Вече се чуват обвинения за ограничаване на търговията, нарушаване на интелектуалната собственост, трансфера на технологии и инвестициите.

Съединените щати въведоха тарифи за китайски стоки на стойност от 34 млрд. долара през юли. Оттогава Вашингтон и Пекин повишиха залога, като се заплашват взаимно с въвеждане на по-строги търговски мерки в засилващия се спор, който разтърси финансовите пазари, загрижени за въздействието върху инвестициите и растежа.

Двете страни не показват никакви признаци, че са готови да отстъпят. Вчера САЩ обявиха, че от 23 август ще наложат 25-процентни мита върху китайски стоки за още 16 млрд. долара.
Коментари: 0