Китай откри една от най-дългите жп линии в света

Релсовият път се простира на над 2200 км и преминава през 5 провинции

Китай откри една от най-дългите жп линии в света
5414 ~ 1 мин. четене

Китай пусна в експлоатация една от най-дългите железопътни линии в света, която преминава през 5 провинции, съобщи държавната китайска жп корпорация. Железният път между градовете Шaнхай и Кунмин е дълъг 2252 км и преминава през провинциите Дзъдзян, Дзянси, Хънан, Гуeйджоу и Юннан.

Пътуването между двете крайни гари ще се съкрати от 34 на 11 часа. Максималната скорост, която влакът ще развива, е 330 км/ч. По маршрута има 10 гари. Цената на билет за цялото трасе е 700-750 юана (малко над 100 долара). Идеята е в бъдеще линията да се разшири и към Югоизточна Азия.

Благодарение на новата високоскоростна линия, властите в Кунмин очакват туристите в града да се увеличат с 10-20%. Те дори са предвидили специална отстъпка за нощувките на посетители, които представят билет от жп линията.

По данни на агенция Xinhua, най-дългата скоростна жп линия в страната е тази, свързваща Пекин и Гуанджоу в провинция Гуандун, простираща се на 2298 км. Тя е в експлоатация от 2012 г. За високоскоростна жп линия се смята електрически двупосочен железен път, по който се движат влакове със скорост от 200 до 400 км/ч.

Новата линия е част от всеобхватен план на Китай да покрие земната повърхност с високоскоростни жп трасета. В момента Поднебесната е държавата в света, която разполага с най-много такива (над 20 хил. км). Целта е те да станат 30 хил. км до 2020 г. и 45 хил. км до 2030 г.

Преди няколко седмици Китай представи нова серия от нощни високоскоростни влакове с купета със сгъваеми легла и wi-fi.Подкрепи Economic.bg