Откриват нова процедура за концесиониране на Летище Пловдив

Срокът на концесията е 35 години

Откриват нова процедура за концесиониране на Летище Пловдив
3818 ~ 1 мин. четене

Нова процедура за концесиониране на летище Пловдив ще бъде открита, тъй като при предходната няма нито една подадена оферта, съобщиха от правителствената пресслужба. Срокът на концесията е 35 години. 

Новата процедура ще бъде проведена в съответствие с влезлите в сила през април т. г. европейски изисквания за възлагане на договори за концесия. По този начин се осигурява възможност за привличане на по-широк кръг потенциални инвеститори.

Обявление на концесията ще бъде публикувано в "Официален списък" на Европейския съюз. След това цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

Обектът е с площ 2 376 518 кв.м, като концесионерът трябва да инвестира не по-малко от 35 267 000 евро без ДДС в рамките на 35 години и не по-малко от 16 791 000 евро за първите пет години от срока на концесията.

Кандидатите трябва да имат опит над 5 години през последните 10 години в опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. души, както и товарооборот над 40 000 тона годишно. Всеки кандидат трябва да е внесъл банкова гаранция за участие в размер на 150 000 лв.

Подкрепи Economic.bg