Китай планира 25% мито върху природния газ от САЩ

Пекин смята да повиши и сега действащите мита върху американски продукти

Китай планира 25% мито върху природния газ от САЩ

Снимка: БТА

Китай обяви план да наложи 25-процентно мито върху вноса на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, пишат световните медии. Стъпката е част от по-мащабен план за въвеждане на санкции срещу американски вносни продукти в Китай на обща стойност 60 млн. долара. Целта е отговор на наскоро наложените от Вашингтон търговски мита срещу Пекин.

Подробности за предстоящото мито върху вносния LNG бяха представени в петък от китайското финансово министерство. От ведомството обясниха, че освен това 25-процентно мито, ще се увеличат ставките за вносните американски медни и селскостопански продукти, както и за оборудването за енергийни централи и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

През юни САЩ въведоха 10-процентни мита върху вносни китайски стоки, като така поставиха началото на търговската война между двете страни. Миналата седмица от Белия дом обявиха, че планират да задълбочат тези мерки, повишавайки митата от 10 на 25%. Един такъв ход би засегнал китайски вносни стоки в САЩ на обща стойност 200 млн. долара.
Коментари: 0