Китай се похвали с 15% ръст на външната търговия

Азиатската държава е на път да постави рекорд за вноса и износа през тази година въпреки търговската война

Китай се похвали с 15% ръст на външната търговия
Външната търговия на Китай расте с бързи темпове въпреки търговската война и митата, които Пекин и Вашингтон си налагат взаимно. Китайската митническа администрация съобщи, че към 15 ноември общият стойностен обем на вноса и износа отчита ръст от 15% спрямо същия период на 2017 г. Това обаче са предварителни данни и липсват детайли и разбивка на числата.

Reuters отбелязва, че месец и половина преди края на годината обемът на външната търговия на Китай е по-голям, отколкото за цялата минала година. Стойността на вноса и износа към 15 ноември се оценява на 27.8 трлн. юана (4 трлн. долара). Експертите отбелязват, че ако този темп се запази, през тази година Пекин ще постигне невижданите в историята си 32 трлн. юана (4.6 трлн. долара).

Припомняме, че Вашингтон наложи мита върху китайски стоки за 250 млрд. долара, а Китай отвърна с мита върху американски внос за 110 млрд. долара. Преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще вдигне драстично митата за абсолютно всички стоки, които се внасят от Китай, ако Пекин не промени търговските си практики, които според Вашингтон са нечестни и ощетяват американската икономика.
Коментари: 0