Microsoft отне короната на Apple

Пазарната капитализация на създадената от Бил Гейтс и Пол Алън компания нарасна до 851.2 млрд. долара

Microsoft отне короната на Apple

Снимка: БТА

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
След като осем години беше в сянката на Apple, а понякога и на Google, Microsoft отново е най-скъпата компания в света. В петък книжата на създадената от Бил Гейтс и Пол Алън преди 43 години компания поскъпнаха с 0.7%, а пазарната ѝ оценка достигна 851.2 млрд. долара. От своя страна акциите на Apple поевтиняха с 0.5%, което върна капитализацията ѝ до 847.4 млрд. долара. На трето място остава Amazon с оценка от 826.4 млрд. долара.

Производителят на Windows се възползва от ръста в облачните изчисления, докато Apple бе засегната от притесненията на инвеститорите относно търсенето на iPhone.

Apple надмина Microsoft по пазарна капитализация през 2010 г., когато първата трупаше популярност заради хитовия тогава iPhone, а втората страдаше от свиващия се пазар на персонални компютри и съответно на продажбите на Windows.

След като Сатя Надела стана главен изпълнителен директор през на Microsoft през 2014 г., той започна да намалява зависимостта на компанията от операционната система Windows и сега тя е основен играч при облачните технологии.

През последните месеци технологичните акции биват наказвани от инвеститорите, които са загрижени от повишаването на лихвените проценти в САЩ и потенциалните последствия от търговската война между Вашингтон и Пекин, пише Reuters.

Акциите на Apple се сринаха с близо 20% през ноември, след като в началото на месеца компанията предупреди инвеститорите, че през четвъртото тримесечие продажбите вероятно ще са по-слаби, отколкото бе планирано. Световното търсене на смартфони се забави през последните години.

Анализаторите очакват приходите на Microsoft да се увеличат с 12.7% за фискалната 2019 г., завършваща през юни. Прогнозите за Apple са по-скромни – увеличение от само 5%.
Коментари: 0